Tavaly a barackszezonban Anyukám csak az én kedvemért készített olyan baracklekvárt, ami fehér cukor helyett xilittel készült. Télen nagyon jól jött akár süteménybe, akár palacsintába, vagy a reggeli gofrihoz. Még a tavaszi gyümölcs szezon előtt hangoztattam, hogy idén, ahogy jönnek a gyümölcsök, mi úgy készítjük a lekvárt mindenféle gyümölcsből. Hát íme a tavasz/ nyár első gyümölcse, ami lekvárban végezte: AZ EPER! 

Azonban idén nem xilittel, hanem eritrittel készült. Illetve a sűrítésre pektint használtunk, illetve ” biztos ami biztos” alapon egy kis dzsemfix is került bele. Ez azért is nagyon jó, mert én nem még nem találtam olyan bolti lekvárt ami eritrittel lenne elrakva, illetve a gyümölcs arány is megfelelő lenne. Xilittel készültet igen, de azt is leginkább a klasszikus ízekben.

A nyár még nagyon hosszú, hamarosan hozom a következő lekvárunkat! 🙂

A recepthez még tartozom egy vallomással is, ugyanis ezt most nem én készítettem, hanem Anyukám, mivel egyszerűbb volt, hogy vidéken megcsinálja, mint , hogy Pestre felhozzuk az egy LÁDA epret! Azt hiszem nem lesz gond a télen.

És egy kis olvasnivaló ITT, mielőtt nekiállunk a lekvárfőzésnek, mely elsősorban az üvegek, eszközök megfelelő előkészítéséről szól.

 

Hozzávalók 7-8 kis üveghez:

– 2 kg tisztított,aprított eper
 
– 40 dkg eritrit
 
– 3 púpos teáskanál pektin
 
– 1 teáskanál citromlé
 
– 1 csomag Dr.Oetker 3:1 dzsemfix
 
Elkészítés:
 
Az epret tisztítsuk meg, és daraboljuk apróra. A kimért gyümölcsöt és az eritritet tegyük fel főni egy nagy lábasban.Gyakori kevergetés mellett forraljuk fel, majd pépesítsük. Adjuk hozzá a kevés eritrittel elkevert pektint, majd a dzsemfixet és a maradék eritritet. Állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, és forrástól számítva még 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
 

Fontos, hogy az üvegeket, amikbe eltesszük alaposan mossuk ki, tisztítsuk meg. Olyan üvegeket válasszunk, amelyek jól záródnak. Forrón tegyük üvegekbe a lekvárt, a tetejükre tegyünk egy celofánt, melynek a tetejét megnedvesítjük egy kevés vízzel. Zárjuk le az üveget a kupakkal, állítsuk fejre, és tegyük takarók közé meleg helyre, ott hagyjuk kihűlni.

img_5205.JPG

img_5206.JPG

img_5204.JPG

 

Write a comment