A hókifli is egy olyan karácsonyi sütemény, amely nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Bár nálunk nem minden karácsonykor van, szóval nem olyan mint a zserbó, ami egy karácsonyunkról sem hiányozhat. De azt hiszem ez most megváltozik. A recept élesztős, ettől igazán puha, könnyű a tészta, egyszerűen isteni! A töltelék nálam most rumos gesztenyés, és diós lekváros volt.

Hozzávalók 23 darab kiflihez:

  • 200 g Dia Wellness CH mínusz liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál eritirit
  • 2 teáskanál vaníliás eritrit
  • 50 g 0,1%-os natúr joghurt
  • 50 g kókuszolaj
  • 60 g cukormentes mandulatej
  • fél csomag instant élesztő (élesztőhöz)
  • 50 g cukormentes mandulatej (élesztőhöz)
  • 1 evőkanál eritrit ( élesztőhöz)

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez: ( 15 darabhoz)

  • 100 g natúr gesztenyemassza
  • pár evőkanál cukormentes mandulatej
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • eritrit ( ízlés szerint)

Hozzávalók a diós töltelékhez: ( 8 darabhoz)

Hozzávalók a mákos töltelékhez ( kb. 20 darab)

  • 100 g darált mák
  • 100 g porrá őrölt eritrit
  • fél citrom reszelt héja
  • 50 ml cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)

+ a forgatáshoz porrá őrölt eritrit

Elkészítés:

Az élesztőhöz szükséges mandulatejet meglangyosítjuk, belekeverjük az eritritet, majd az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Nyilván nem fog a hagyományoshoz hasonlóan felfutni, de apró buborékok megjelenhetnek. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, beleöntjük az élesztőt, és letakarva pihentetjük legalább egy órát. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Pogácsa szaggatóval szaggassuk ki kör alakúra, körülbelül 6 mm átmérőjűt használtam. A maradék tésztát gyúrjuk össze, újból nyújtsuk, szaggassuk egészen addig amíg van tésztánk. A kétféle töltelékhez külön külön keverjük ki egy tálba a hozzávalókat. A diós tölteléknél, ha nem kész tölteléket vásárolunk, őröljük meg a diót, majd porrá őrölt eritrittel keverjük ki. A kör alakú formákon én még egy kicsit nyújtottam, hogy nagyobb legyen. A közepére tettem egy teáskanál tölteléket, és kifliket formáztam.  Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem. Még melegen megforgattam porrá őrölt eritritben.

Tápérték 1 darab gesztenyés kifliben:

kcal: 43,79

fehérje:3.26 g

szénhidrát: 3,95 g

zsír: 1,03 g

Tápérték 1 darab diós kifliben:

kcal:57,84

fehérje:3.84 g

szénhidrát: 2,04 g

zsír: 3,18 g

img_8369

img_8370

Write a comment