Ebben a cikkben a glutamint szeretném bővebben ismertetni! Ha nem tudod mik azok az aminosavak, a Mindent az aminosavakról című cikkem olvasd el előbb.

Glutamin a Gymbeam oldalán most kedvezményesen tudsz vásárolni, ahol 24 órán belül házhoz is szállítják!

banner-4

MI AZ A GLUTAMIN?

 • A glutamin egy másodlagos aminosav (DAA) . Az aminosavak alkotják a fehérjét. Az aminosavak nitrogéntartalmú vegyületek, a fehérjék felépítői.
 • A glutamin, L-glutamin egy nem esszenciális aminosav, testünk – például májunk, izmaink- tehát képes előállítására, ám bizonyos körülmények között a természetes szintézis nem képes pótolni a szervezet igényeit
 • Az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemnayaga.
 • A glutamin azonban nem csupán egy az aminosavak között, de az izomzatban a legnagyobb koncentrációban található meg mind közül.
 • A glutamin számos természetes táplálékunkban megtalálható: a legmagasabb glutamin tartalma a búzafehérjének és a túrónak van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, szójában, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).
 • Különböző stressz állapotokban, mint például az edzés alatti és az azt követő időszak, a szervezet glutamin igénye annyira megemelkedik, hogy a szervezet által előállított mennyiség már nem fedezi a szükségletet. Ilyen körülmények között a glutamin feltételesen esszenciálissá válik.
 • A glutamin bizonyos vélemények szerint a növekedési hormon szintjét nagymértékben emeli, ezen keresztül izomtömeg növekedést eredményezhet. 
 • Nem kétséges, hogy a glutamin az immunrendszer működéséhez mindenképpen fontos, azonban anabolikus hatását még nem támasztották alá kellően.

MIÉRT ÉRDEMES GLUTAMINT FOGYASZTANI?

 • növeli a fehérje szintézist (vagyis a fehérje beépülését)
 • növeli a nitrogén visszatartást
 • csökkenti az izomleépülést, mérsékelheti az izomtömeg vesztést és fokozhatja az izom növekedését.
 • csökkenti a regenerációs időt, serkentheti az izmok regenerációját, nem utolsó sorban az izom glikogénkészletének helyreállításával.
 •  vagyis erősíti az immunrendszert, egy intenzív edzés gyengíti az immunrendszert, így fokozottan érzékennyé teszi a sportolókat a fertőző betegségek begyűjtéséhez. A megfelelő glutamin pótlás megóvhat minket ezektől a betegségektől, így nem kell kényszerpihenőt beiktatnunk az edzéseink közé némi nátha, vagy esetleg más komolyabb betegség miatt.
 • Nagyobb megterhelés esetén – fokozott stressz helyzetben (amilyen egy intenzív edzés is); sérülést vagy műtétet követően; illetve betegségek folyamán – a szervezetünk már nem képes elegendő mennyiségű glutamin előállítására – így mindenképpen a külső pótlása szükséges.
 • Elősegíti az egészséges bélflóra kialakítását

MIKOR, KI  ÉS MENNYI GLUTAMINT FOGYASSZON?

 • Ha komoly edzéseket végzel, akkor mindenképp javasolt a glutamin kiegészítés.
 • Ha bármilyen stressz éri a szervezetedet, vagy valamiért az immunrendszered gyengülés veszélyének van kitéve – megfázás, influenza – akkor a glutamin nagyon hasznos lehet.
 • Több szempontból is fontos, hogy a diéta folyamán alkalmazzuk a glutamint. Egyrészt ebben az időszakban a kalóriahiányos táplálkozásnak köszönhetően meggyengül az immunrendszer, ennek erősítésére alkalmas a glutamin.
 • A diéta során nagy a veszélye az izombontásnak is, hiszen nincs miből energiát nyerni, így a szervezet hajlamos az izomzatot felemészteni azért, hogy megfelelő energiát tudjon biztosítani. Edzés után és napközben is érdemes néha glutamint fogyasztani ennek megelőzése érdekében.
 •  Napi 2 grammot vagy ezt meghaladó dózisait használhatjuk, egyszerre vagy több részletben elfogyasztva. Szokásos adag 6-10 g/nap és ennek többszörösei.
 • A szükséges glutamin mennyiség függ az edzésektől és az étrendtől. Naponta 10-25 g szükséges keményen edző sportolók részére. A nagyobb arány inkább diétában, betegség esetén, vagy más, korábban említett állapot fennállása esetén javasolt.
 • A glutamin szedése edzés után javasolt. Illetve lefekvés előtt, de a nap bármely szakaszában fogyasztható.

MIÉRT IS ILYEN FONTOS A GLUTAMIN AZ EDZÉSEK SORÁN?

A kulcs az izomépítésben a fehérje anyagcsere. Érdekesség, hogy az izom nem az edzés során épül, hanem a pihenés, a regeneráció során az edzés után. A szervezetünk folyamatos katabolikus és anabolikus ciklusokon megy keresztül, vagyis folyamatos a fehérje beépítése és lebontása. A katabolizmus, vagyis lebontás során nitrogént veszítünk és a glutamin kiáramlik az izmokból. A glutamin pótlás mellett az szól, hogy amikor intenzív katabolikus időszakban edzés alatt szedjük, segít megelőzni az izom lebontását, és fokozza az immunrendszer működését. A szervezetünknek szüksége van glutaminra számos fontos funkcióhoz, mint amilyen az immunrendszerünk, és az ilyen folyamatok elsőbbséget élveznek az izomépítés előtt. Ha nincs elég glutamin az izomzatban, akkor nincs izomépítés és megkezdődik az izomzat bontása.Minél stresszesebb életet élünk, annál több glutamint kell elvonnia a szervezetünknek az izomzatból. És az edzés is stresszt jelent. Ironikus, de amikor edzünk, a szervezetünk katabolikus állapotban van, glutamint veszít, ami viszont esszenciális az izomépítésnél.  A glutamin szintje a vérben és az izomban leesik, amint az igény túlnő a készleten, ez befolyásolja Ám az immunrendszert és a sejtméretet. Megfelelő üzemanyag (glutamin) nélkül az immunrendszer sejttevékenysége rongálódik. Ennek eredményeként a sportolók fogékonyabbak kisebb gyulladásokra, betegségekre, és mivel a sejt mérete lecsökkent, az izom katabolikus lesz. Ha edzés előtt glutamint viszünk be a szervezetbe, akkor meggátolhatjuk a katabolikus folyamat beindulását. Így a szervezet ugyanis megkapja az izomépítéshez szükséges glutamin mennyiséget. Továbbá, mivel elég glutamin áll rendelkezésre, így a többi kritikus funkció, mint például az immunrendszer ellátása sem szenved csorbát.

Forrás:
Fitbuilder.hu
Biotechusawebshop.hu
shop.builder.hu
peakshop.hu
http://www.scitecwebshop.hu/a-glutamin
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment