Pár hete beszereztem első mogyoróvajam a Gymbeam-től. Aki már evett, gondolom tisztában vele, hogy függőséget okoz. Háromszor rövidebb idő alatt fogyott el, mint ahogy terveztem, az egy kilós! doboz. Így most elvonón vagyok, és megfogadtam nem veszek. Amit nem könnyű megállni, mivel velem szemben egy táplálék kiegészítőket forgalmazó bolt van.
Na de azt senki nem mondta, hogy földimogyorót se vehetek!!!? Így vettem, megpucoltam, daráltam, és üvegbe zártam. 😀 Azt hiszem tényleg függő vagyok.
Hozzávalók:
- 600 g földimogyoró (sótlan)
- 2 dl mogyorótej
- 1 dl víz
- 1 ek. mogyoróolaj
- eritrit ízlés szerint ha édesre szeretnénk ( nekem 4-5 evőkanál volt)
Elkészítés:
A mogyorót megpucoljuk, és a felső sötét színű réteget is eltávolítjuk. Aprítógépbe tesszük, és óvatosan elkezdjük darálni. Néha állítsuk meg a gépet, és úgy folytassuk, nehogy leégjen a motor. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 10 percig daráljuk kisebb megszakításokkal. Ennek hossza attól is függ mennyire szeretnénk, hogy krémes legyen. Természetesen a tej, és a víz nem szükséges hozzá. Én szerettem volna ha hígabb lesz, és kevésbé tömény, mint ami a boltban kapható.
Tápérték 100 g-ban:
kcal: 417,8
szénhidrát: 10.35 g
zsír: 32.57 g