A süti még nyáron, Apukám szülinapjára készült, mikor megkezdődött a két hetes konyha felújítás, így nem lettek túl fotogének, de az íze… Apukám nem rajong ezért az életmódért, de ezt még Ő is nagyon elismerően dicsérte. Karácsonyra is tökéletes desszert lehet.

A sacher tortát annyira nem szerettem, viszont fagyiban pár éve az egyik kedvencem lett a sacher ízesítés, és nem csak nekem, hanem Apukámnak is. Így szülinapja alkalmából egyértelmű, hogy egészséges, paleo formában sacher ízesítésű sütit fog kapni. Mivel épp a konyhafelújításunk első napjára esett a szülinapja, a muffinokat praktikusabb megoldásnak gondoltam, mint a tortát. A gyertyákat pedig a muffinba is tudtam szúrni.

Ez a süti egyébként zserbó muffin receptemre emlékeztet, mivel a zserbó az egyik kedvenc sütim, és mégis más formában is tökéletesen hozta a zserbó ízt, akárcsak ez a muffin a sacher élményt.

Hozzávalók 12 muffinhoz:

  • 120 g Szafi Fitt süteményliszt
  • 50 g eritrit
  • 60 g kókuszolaj
  • 1 L-es tojás
  • 100 g paleo tej- és cukormentes étcsokoládé
  • 6 ek házi cukormentes baracklekvár   ( ez alapján )
  • 3 ek. Szafi Fitt karobpor ( kakaóporral helyettesíthető)
  • 1 dl cukormentes mandulatej
  • 1 tk. szódabikarbóna

Hozzávalók a mázhoz 1. verzió:

  • 4 ek. Szafi Fitt karobpor vagy zsírszegény holland kakaópor
  • 6 ek por eritrit
  • 2 ek kókuszolaj
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

Vízgőz felett az étcsokit felolvasztjuk a kókuszolajjal. Ha teljesen felolvadt, félre tesszük, amíg a többi hozzávalót elkészítjük. A tojást a cukorral habverő segítségével habosra keverjük. Ezután belekeverjük a cukormentes lekvárt, a langyos olvasztott étcsokit, majd fokozatosan hozzáadjuk a karobporral, és a sütőporral elkevert süteménylisztet. Csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a mandulatejet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a krémet szilikonos muffin formákba adagoljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Még forrón, mindegyik tetejére 1 tk. lekvárt kenünk. A csokimázhoz a 2 evőkanál karobport ( vagy kakaóport), a kókuszolajat, és a por eritritet összemelegítem, és ha kihűltek a muffinok a tetejét megkenem.

Még egy ötlet a csokimázhoz, amit azóta fejlesztettem tökéletesre 2. verzió:

  • 30 g eritrit
  • 15 g zsírszegény holland kakaópor ( vagy Szafi Fitt karobpor)
  • 10 g kókuszolaj
  • 0,5 dl kókusztej

A csokimázhoz egy lábasba kimértem az eritritet, a kakaóport, és a kókusztejet, majd összefőztem. Ezután levettem a tűzről belekevertem a kókuszolajat. Kicsit hagytam hűlni, és néha megkevertem.

Vagy a csokimáz lehet 3. verzió:

  •  paleo tejmentes és cukormentes étcsokoládét vízgőz felett megolvasztunk kókuszolajjal.

Tápérték 1 adagban: ( 1. verzió csokimázzal)

kcal: 128.27

fehérje: 2.41 g

szénhidrát: 9.05 g

zsír: 11.6 g

IMG_6323