Amiért én belevágtam…

Végetert az egy hónapos bélflóra építő kúrám pár hete. Az okok nagyon egyszerűek, a közel hét évig szedett fogamzásgátló teljesen felborította a hormonális egyensúlyomat. Ezt igyekszem most helyre billenteni, melynek első lépése egy bélflóra építő kúra. Majd ezután természetesen egy új, ugyanúgy egészséges étrend, mint eddig, de más makró eloszlásokkal, és megfelelő vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel.

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

 

Bélflóra építő diétás étrend írást és segítség nyújtást vállalok. Érdeklődni ezzel kapcsolatban üzenetben, a megadott címen.

Kiknek ajánlom a bélflóra építést?

Szívem szerint mindenkivel végigcsináltatnám, aki hozzám jelentkezik táplálkozás tanácsadásra. Persze, ez senkitől nem várható el, és miután megtudják az emberek, hogy ez pontosan mivel is jár, nem sokan vágnak bele. Akiknek még „nem fáj eléggé”, azok biztosan nem.

Mi károsítja a bélflórát?

 • antibiotikumok
 • más gyógyszerek hosszú távú fogyasztása (fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, szteroidok, altatók, savlekötő tabletták)
 • étrend, táplálkozási szokások (cukros, finomított szénhidrátok fogyasztása, nyers gyümölcs és zöldségfogyasztásban szegény étrend)
 • betegségek (vírusos fertőzések)
 • stressz (hosszútávon fennálló stressz)
 • egyéb tényezők (alkoholizmus, környezetei szennyeződések)

Egyre több szakember gondolja azt, hogy az emésztőrendszer nagyban befolyásolja a test többi részének és az idegrendszernek a működését. Az alapgondolat az, hogy bélrendszerünk második idegrendszerünkként szolgál. Több hangulatunkra jótékony szerotonint termel, mint az agyunk, ugyanakkor számos mikroorganizmusnak ad otthont – jótékonynak és patogénnek egyaránt. A jótékony és patogén mikrobák ideális egyensúlya biztosítja egészségünket: testi, lelki és szellemi jóllétünket. A legtöbb betegség – legyen szó akár fizikai, akár mentális problémáról – ennek az egyensúlynak a felborulásával kezdődik, azaz emésztőrendszeri eredetű. Ha meggyógyítjuk a bél nyálkahártyáját, és elérjük azt, hogy az emésztőrendszer ismét megfelelően működjön, a test más részein jelentkező betegségek tünetei is rendeződnek.

Nem is gondolnánk, mennyi betegség hátterében állhat, a nem megfelelő bélflóra. Ilyen például:

 • agresszív viselkedés, egyéb viselkedési problémák
 • depresszió, hangulatingadozás
 • ekcéma
 • emésztési problémák, étel-intolerancia, étvágytalanság, evészavar
 • gyomor, bélhurut
 • hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés
 • IBS
 • menstruációs probléma, PMS
 • puffadás, reflux
 • tanulási problémák, tanulászavar
 • migrén
 • pattanásos bőr

Ha bármelyik tünetet tapasztalod magadon, érdemes elgondolkozni, hogy rendben van-e a bélflórád, és mit tudnál tenni ezért.

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozása, a maradék tápanyagok megemésztése, rövid szénláncú zsírsavak termelése valamint az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, akkor a szervezet számára káros baktériumok száma megnő. Ilyenkor célszerű probiotikumokat és prebiotikumokat alkalmaznunk.

Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat melyek a vastagbél falán megtapadva a szervezet számára hasznos funkciót töltenek be. A bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják.

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztő enzimei, így változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, és ott serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását.

Bármi is váltotta ki a károsodott bélflórát (egyoldalú táplálkozás, fertőzések, antibiotikumos kezelés, alkoholizmus, dohányzás stb), annak helyreállítása elengedhetetlen. A helyreállításnak két lépcsője van, az egyik a károsító tényezők megszüntetése, a másik az elpusztult bélflóra pótlása. Ebben egyrészt a pre és probiotikumok lehetnek segítségünkre.

Azonban a bélflóra építés nem csak a pre és probiotikumok alkalmazásából áll. A megfelelő étrend a fő alapja. Ebből nem maradhat ki a terápiás csontleves, fermentált zöldségek, megfelelő minőségű vitamin és ásványi anyag kiegészítés.

A cikk következő részében ezekről fogok részletesen írni.

Bélflóra építő diétás étrend írást és segítség nyújtást vállalok. Érdeklődni ezzel kapcsolatban üzenetben, a megadott címen.

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

 

 

 

 

 

 

A cikk nem teljes körű, és nem helyettesíti a személyre szabott, táplálkozás tanácsadást. Minden diéta megkezdése előtt kérje ki orvosa vagy szakember véleményét.
Forrás:
Dr. Natasha Campbell- Mc Bride – GAP szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata
http://www.gapsdiet.com/
https://www.healthline.com/nutrition/gaps-diet#section2
https://sciencebasedmedicine.org/gaps-diet/

Write a comment