Veszélyes a teljes kiőrlésű kenyér?

Gyakran megkapom a kérdést, miért nem ajánlom a teljes kiőrlésű kenyeret. Legutóbb pedig egy orvos kérdezte érdeklődve, hogy miért nem fogyasztok teljes kiőrlésű kenyeret és pékárut. Döbbentve néztem, majd elkezdtünk  beszélgetni. Úgy láttam hasznos volt, és elgondolkodott a mondandómon.

De akkor nézzük, miért tartom parasztvakításnak a teljes kiőrlésű termékeket?

Arról már szinte mindenki tisztában van, hogy a magas glikémiás indexű ételeket kerülni kellene. A glikémiás index azt méri, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint egy bizonyos étel elfogyasztása után. A referenciapont a tiszta glükóz, melynek a GI értéke 100.

Ezerszer volt már téma, hogy miért probléma a magas glikémiás indexű termékek fogyasztása?

A magas vércukorszint megemeli az inzulin szintjét, mert a hasnyálmirigy egyre többet termel, hogy a cukrot a sejtekbe juttassa. Minél magasabb a vércukorszint, annál több inzulint kell a hasnyálmirigynek kipumpálni, hogy a szervezetünk megküzdhessen a cukorral. Ahogy egyre több lesz az inzulin, úgy lesz a sejtek egyre érzéketlenebbek a jelekre, és „nem hallják” az inzulin üzenetét. Erre a hasnyálmirigy még „hangosabban kiabál” és megnöveli az inzulin kibocsátást, annak érdekében, hogy a vércukorszint csökkenjen. Így amikor már a vércukor szint normális, az inzulinszint még mindig csak megy felfelé. A sejtek ellenállóak lesznek, majd kialakul az INZULINREZISZTENCIA, melyet a CUKORBETEGSÉG előszobájának neveznek.


Ha megnézzük, hogy melyiknek a legmagasabb a GI értéke, meglepődhetünk. Szerinted?

Snickers?

Egy evőkanál cukor?

Banán?

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér?

Bár gyanítom a legtöbben a cukorra szavaztak, a nyertes a TELJES KIŐRLÉSŰ KENYÉR, melynek a GI értéke 71! Hihetetlen, de kevés olyan étel van, mely akkora vércukor kiugrást okozna, mint a búza.

Gyakorlatilag a fehér kenyérnek és a teljes kiőrlésű kenyérnek ugyanolyan a vércukorra gyakorolt hatása.

Csak neki jobb a marketingje.A pékségek, élelmiszerboltok a mai napig kihasználják, hogy azt gondoljuk, a teljes kiőrlésű péksütemény, fitness szilvás táska milyen rohadt diétás. Kifizetsz érte egy rakás pénzt, és nem érted miért nem fogysz? Arról nem beszélve, hogy csak azt tüntetik fel, hogy „teljes kiőrlésű” mikor valószínűleg csak 50-90%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet, hiszen így a leggazdaságosabb. Nem mintha nem lenne teljesen mindegy?

A teljes kiőrlésű liszt is tele van GLUTÉNNAL és a glikémiás indexe semmivel nem jobb, mint a fehér lisztnek.

Egy következő bejegyzésben, pedig részletesen leírom, miért nem ajánlom a GLUTÉNT senkinek sem, nem csak a gluténérzékenyeknek. Illetve, hogyan kellene kinéznie a TERMÉSZETESEN GLUTÉNMENTES táplálkozásnak.

Vagy válaszd a személyre szabott csomagok egyikét.

Mi a megoldás?

Rugaszkodj el a reggeli túrós bukta fogyasztástól vagy a vajas lekváros kenyértől. És fogyassz TERMÉSZETESEN GLUTÉNMENTES élelmiszereket. Nem, nem a gluténmentes kenyérre gondolok. Hanem a sütőtökre, édesburgonyára, céklára, gyökérzöldségekre, hűtött burgonyára, hűtött rizsre stb.

Engedd el a fantáziád, és rugaszkodj el a megszokott, belénk nevelt szokásoktól! 

 

Ha nem tudod, mit mikor kellene fogyasztanod, keress bizalommal, és válasz a neked leginkább megfelelőbb személyre szabott életmódváltó csomagok egyikét.

 

Forrás:

https://www.healthspringholistic.com/single-post/2014/07/28/Gluten-What-It-Is-and-What-You-Need-to-Know

Dr. David Perlmutter – Gabonaagy

http://www.centerforwellness.org/wp-content/uploads/2015/10/the_gluten_syndrome_a_neurological_disease.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25335643