Nincsenek termékek a kosárban.
KORONA UPDATE: A kialakult helyzetre való tekintettel a Fittdiéta Mozgásstúdiót határozatlan időre bezártam. A vendégeimmel privát online edzéseket kezdtünk el. Akár hétvégén is!
Várom az új vendégeimet, ha nincs motivációd egyedül edzeni, vagy nem tudod, hogyan állj neki.
Minden edzettségi szinten, NEM csak fiataloknak.
Ha nincs otthon eszközöd, az sem probléma.
Érdeklődni privát üzenetben: info@fittdieta.hu
Várlak szeretettel Téged is! 🙂
Kriszti- Fittdiéta
Hogyan NE erősítsd az immunrendszered?
Miután már 137. cukros-fehér lisztes kalácsot, tortát,muffint láttam instán, amelyeknek a tetejét megtolták egy nagy adag mascarponéval, tejszínhabbal, három tábla cukros csokival, hogy garantáltan ne haljon éhen a család egyik tagja se a karantén alatt, akkor éreztem úgy, hogy megszületik ez a poszt.
Avagy, hogyan erősítsd az immunrendszered?
Merthogy, ez az egyetlen dolog, amit most tehetsz magadért. Azon kívül, hogy otthon maradsz és kezet mosol, de ezt mostanra talán már mindenkinek megy…
Fontos a megfelelő mennyiségű és formátumú vitamin és ásványi anyag pótlás. De, ez mit sem ér, ha nem foglalkozol a táplálkozásoddal és “minden mindegy” alapon eszel mindent össze-vissza. Azon kívül, hogy a “beach bodynak” is adsz egy pofont (attól függetlenül h lehet nem is lesz rá szükség idén), az immunrendszered se kürtös kaláccsal és napi 5 kapszulával kellene erősíteni, csak szólok!
Mit is értek megfelelő táplálkozás alatt?
- Kerüld a nassolást és hogy pótcselekvésként nyitogatod a hűtőt egész nap.
- Ne tarts otthon kekszeket, rágcsákat, sós magokat. Bár még az olajos magok az egészséges kategóriába is tartozhatnak, két problémám is van velük. Az egyik, hogy egy zacskó ( kb 100 gramm) olajos mag nagyjából 600 kalóriát tartalmaz. Ugye milyen könnyű megenni munka közben az egészet? A másik a magas omega 6 tartalma. Mivel inkább omega 3-ból kellene többet bevinni, amit halfogyasztással tudunk abszolválni.
- Tervezd meg az étkezésed.
- Szuper dolog, ha főzöl a családnak, vagy épp most több időd van arra, hogy kiéld a kreativitásod a konyhában. De ne most tanuld meg a tökéletes francia croissant receptjét. (illetve a hangsúly a mértékletességen van, ne ez és az ehhez hasonló ételek legyenek napi szinten a karanténban)
- Próbálj ki új recepteket cukor és fehér liszt nélkül! Például rengeteg népnek vannak nemzeti ételeli, melyek egészségesek, és nagy mennyiségben tartalmaz zöldségeket. Például az egyik kedvencem a spanyol paella. Ha nem szereted a tengeri ételeket, elkészítheted csirkemellel, csirkecombbal. Ha vegetáriánus vagy adj hozzá extra adag zöldségeket. A basmati rizs ( mert én azzal készítem) kitűnő rezisztens keményítő forrás, ami egészséges és táplálja a bélflóránkat.
Vagy a francia ratatouille. Mely tökéletes ebéd vagy vacsora lehet egy szelet grillezett hallal.
Van idő terápiás húslevest készíteni, melyhez csak csont kell. Én marha csontokból készítem, filléres tétel. ( velőscsont, kuglicsont stb) Érdemes 48 órát főzni, amit máskor elég nehéz kivitelezni, hogy 48 órát felügyeljük a levest.
Ha mindenképp pékárut szeretnénk készteni, akkor most érdemes kipróbálni a kovászos kenyeret otthon, hiszen most van idő kovász készíteni.
Egy jó kis házi pad thai? Bár kalória tartalma nem kevés, az összes alapanyag egészséges, tápláló, így az egyetlen feladatunk, hogy tudjunk mértékletességet tartani.
Rámen japán tésztaleves, itt az ideje, hogy kipróbáld, ami nem a 10 perc alatt összedobós ételek közé tartozik. Azonban a bélflórára nagyon jótékony lehet ez a leves.
- Van idő házi savanyúságot készíteni, azaz fermentálni, amivel szintén táplálni tudod, a bélrendszerben élő JÓ baktériumokat.
- Van idő házilag csírákat nevelni, ami sokkal költséghatékonyabb, mint a boltban vásárolt.
- Kerüld a rántott és a bő olajban készített ételeket.
- Törekedj arra, hogy naponta többször fogyassz friss zöldséget.
- Figyel a megfelelő folyadékfogyasztásra.
- Kerüld a cukros italokat és a gyümölcsleveket.
- Alapvetően az emberek jelentős részének csökkent a napi aktivitása a karantén alatt, tehát a kalória igényed is kevesebb. Ezt pedig meg kellene próbálni legalább 80%-ban TÁPLÁLÓ, VALÓDI ételekből bevinni.
A teljesség igénye nélkül, szeretnék adni pár tippet milyen alapanyagokat értek ez alatt:
- gluténmentes gabonák: hajdina, köles, basmati rizs, rizstészta, quinoa
- gyökérzöldségek/keményítő: sárgarépa, zeller, paszternák, édesburgonya, gesztenye, főzőbanán, cékla, sima burgonya, csicsóka, tápióka gyöngy, torma, retek
- gombafélék
- hagymafélék: vöröshagyma, póréhagyma, snidling, fokhagyma, lilahagyma
- saláta félék: spenót, madársaláta
- zöldek: sóska, spárga, alga, zöldbab
- tökfélék: cukkini, paprika, uborka, padlizsán
- keresztes: karfiol, brokkoli, kelbimbó
- káposzta félék: kínai kel, kelkáposzta, fehér és lila káposzta, pak-choi
- fehérje: liba, kacsa, lazac, pisztráng, belsőségek (máj, zúza, szív) makréla, ponty, csirke, pulyka, szardínia
- zsír: tojás, avokádó, olívabogyó, Cocomas , kókuszolaj,kacsa/libazsír, kókuszjoghurt, olívaolaj
- fermentált ételek
- italok: tisztított, szűrt csapvíz, szénsavmentes ásványvíz
Tipp 1: A legtöbb bio boltban, van házhoz szállítás, így ha szükséges egy két extra alapanyagot is be tudunk szerezni, de ez NEM SZÜKSÉGES FELTÉTLEN egy egészséges életmód kialakításához.
Tipp 2: Mindig legyen bevásárló listád, amikor boltba mész. Tervezd meg előre, mit fogsz főzni, és ahhoz mire van szükség. Vagy a másik megoldás, hogy körbenézel online a boltokban, milyen nagyobb dolgok lesznek akcióban, és ahhoz igazítod a következő napi menüket. Ez igaz lehet a húsfélékre és a zöldségekre egyaránt.
Tipp 3: A tervezés abban is segíthet, hogy ne halmozz fel felesleges dolgokat a konyhában, így elkerülheted, hogy ételt kelljen kidobni. Sose jó dolog, de most különösen fontos lehet a spórolás és a meggondolt, tudatos vásárlás.
Tudom, sokkal könnyebb felszabadult időnkben sütögetni és a kanapé előtt a netflixet bámulva megenni az egész tepsit „minden mindegy” alapon. Nekem is vannak ilyen napjaim, többek között pár napja is ilyen volt. De erősnek is kitartónak kell lennünk, és nem elkényelmesedni! És ez a táplálkozásunkra különösen igaz!
Az immunerősítés most különösen fontos, ami a HELYES TÁPLÁLKOZÁSNÁL kezdődik. A helyes táplálkozás pedig NEM a FEHÉR LISZTRE és CUKORRA épül.
Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő táplálkozás még inkább elősegíti a cukorbetegség és a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A krónikus betegségek pedig a jelen állás szerint tudható, hogy nagyobb kockázatot jelent.