Barion Pixel

Tökéletes bableves családi recept alapján

Anyukám nagyon sokszor készít kuktában bablevest. Most tőle lestem el a receptet, és alakítottam kicsit át, az én életmódomra. Alapvetően három dolgot változtattam rajta:

  1. Beázatattam a babot 24 órára, de legalább egy éjszakára. Ugyanis a hüvelyeseknek magas a fitinsav tartalma, ami áztatással csökkenthető. A fitinsav az oka, hogy sokan kerülik a hüvelyeseket mert puffadást és egyéb bélpanaszokat okoz náluk. Illetve az ásványi anyagok felszívódása is csökken, ha sok fitinsav található az étrendünkben. Plusz az áztatásnak köszönhetően sokkal gyorsabban megfőtt a leves, és kuktára se volt szükség.
  2. A rántáshoz zöldbanán lisztet használtam. Ez a liszt gluténmentes is, ami még nálam szóba jöhetett volna, az a hajdinaliszt, quinoa liszt vagy kölesliszt.
  3. Nem egy nagy adag cukros fehér lisztes stíriai metéltet ettem utána (amit egyébként imádok), hanem paleo, gluténmentes, szénhidrát csökkentett fánkokat sütöttem, amit házi cukormentes baracklekvárral ettem. Mennyei volt! 🙂

 


Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott életmódváltó csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók ( 4 kisebb adag)

  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál zöldbanán liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g száraz fehérbab
  • 3 sárgarépa
  • 1 burgonya meghámozva
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál pirosarany
  • szemes fekete bors
  • babérlevél
  • himalájai só
  • tisztított szűrt víz ( én most a húsvéti sonkalét használtam fel)

Elkészítés:

A babot beáztatom 24 órára. Közben leöntöm párszor a vizet róla, és tisztát öntök rá.

A kókuszolajon közepes lángon megpirítok két evőkanál zöldbanán lisztet. Folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen megég. Olyan sűrű legyen, hogy még lehessen kevergetni. ( palacsinta tésztánál sűrűbb legyen) Amikor már kicsit megpirult, öntök hozzá kb. 1 dl vizet. Simára keverem majd jöhet megint egy kis víz és így tovább. Amikor még jó sűrű, akkor hozzáadom az 1 evőkanál piros paprikát és egy teáskanálnyi piros aranyat. Fontos, hogy ne legyen csomós a rántás, ezért kell a vizet apránként hozzáadni. Ha egyszerre öntjük hozzá a vizet, akkor nem lesz olyan sűrű a leve.

Ha kész a rántás, akkor adom hozzá a babot, a sárgarépát, burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót. A só ízlés szerint változhat, nekem kevesebb volt, mert a sonkalé már alapból sós. Végül felöntöm annyi szűrt vízzel, amennyi levest szeretnénk. (nagyjából 1,5 liter víz). Lassú tűzön fedő alatt főzöm kb. 50-55 percet. Ha már minden zöldség megpuhult akkor jó.

 

 

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:


Kellene egy kis segítség a helyes táplálkozáshoz?

Kattints a gomb ra, és nézd meg a letölthető e-bookokat, amelyek Neked is segítenek!

Rendszeres mozgás otthon, segítséggel?

Ha Te is elfoglalt vagy, vagy nem szereted a kondi termeket, otthonod kényelméből is kihasználhatod a személyi edzés hatékonyságát!

Húsgombócos teljes kiőrlésű spagetti

Teljes kiőrlésű spagetti halloweeni kiadásban. Egyébként bármelyik időszakban elkészíthető. Teljes kiőrlésű spagetti helyett hajdina vagy vöröslencse tésztát szoktam használni, de az pont elfogyott. Hozzávalók a mártáshoz: 1/2 fej vöröshagyma...

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó. Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát. Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak...

Bagel

Gluténmentes, tojásmentes, vegán bagel. Nekem a töltelék nem vegán, de ez ízlés és diéta szerint bármi lehet. Eredeti recept ITT. Hozzávalók 4 darabhoz: 150 gramm Szafi Free hajdinamentes univerzális...

Hortobágyi palacsinta diétásan

Ritkán készítek hortobágyit, mert macerás ételnek tartom, és mert megvallom őszintén utálok palacsintát sütni. Pedig nagyon finom, vendégváró étel. Ráadasául ez a verzió glutén és tejmentes is, Eredeti recept...