(Instant) zabkása helyett ezeket ajánlom reggelire

REGGELI BANÁN NATÚR JOGHURTTAL?? Vagy van ennél jobb alternatíva is?

Azért ezt a példát hoztam, mert sok-sok évvel ezelőtt, nekem hónapokig ez volt a reggelim. Igen, diétáztam, vagyis csak azt hittem. Akkoriban fogalmam sem volt a táplálkozásról, hogy mi hogyan hat a szervezetemre, ezért is írok nektek ezekről, hogy jobban megértsétek a testetek működését. Illetve az egyéni tanácsadás során is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy megértsétek az összefüggéseket és a testünk működését.

Gyakran hallom Tőletek, hogy „reggelire csak egy joghurtot (nyilván nem élőflórás joghurtról beszélünk, az egy más téma) ettem banánnal.”

Vagy „egy teljes kiőrlésű kenyeret, abonettett, pufirizst stb” És kivétel nélkül nekem szegezitek a kérdést: „Miért nem jó?”

Nézzük, miért nem preferálom a magas szénhidrát tartalmú (főleg ha gyors felszívódású) reggelire?

A kép kiváló példa arra, hogy mit NE egyél reggelire. ( ezt lehetőleg más étkezésre se) Hiszen semmi másból nem áll, mint egyszerű szénhidrátból ez a “reggeli.”

Az alacsony rosttartalmú ételek gyorsan energiává alakulnak. Amint elérik a vékonybelet, lebomlanak, felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet.
Ha emelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigyből inzulin szabadul fel, a zsír-és izomsejtek elkezdik felvenni a glükózt. A glükóz melyekre azonnal nincs szükségük a sejteknek glikogén formájában a májban vagy zsírként a zsírsejtekben és a májban tárolódik.

A könnyen felszívódó szénhidrátok korlátozása valószínűleg segít elkerülni a nagy vércukorszint ugrást, így megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség és a súlygyarapodás.

Ha magas cukortartalmú és egyszerű szénhidrátban gazdag az ételünk (pl.tészta) akkor a vércukorszintünk állandóan felszökik.

A hasnyálmirigy erre úgy reagál, hogy inzulin nevű hormont termel, hogy levigye a vércukorszintet. Azonban a sejtek egy idő után nem reagálnak az inzulinra.
Gyakorlatilag egy folyamatos hullámvasútra ülteted a szervezeted.
A hasnyálmirigy egyre többet pumpál belőle, de egyre kisebb a hatása a vércukorszintre. Ehelyett a szervezet az inzulintól “zsírraktározó” üzemmódra kapcsol és az extra kalóriát az izmokból a zsírsejtekbe viszi. Miközben az inzulinszint emelkedik, éhesebbek, fáradtabbak, és kövérebbek leszünk. Illetve így alakul ki az inzulin rezisztencia, mely a kettes típusú cukorbetegség előszobája.

A fehérjében, zsírban, rostban gazdag ételeket viszont sokkal tovább tart feldolgozni és felszívni. Ennek példája a zsíros fehérjés reggeli.
Reggel alacsony a vércukorszintünk és ekkor a legrosszabb az inzulinérzékenységünk. Az izmaid inzulin receptorai nem igazán szeretik ilyenkor beengedni a glükózt az izmokba. Így minden a zsírsejtekbe fog menni.

MIT FOGYASSZ REGGELIRE INKÁBB?

 • TOJÁS
 • OLÍVABOGYÓ/OLÍVAOLAJ
 • HALAK, HALMÁJ
 • AVOKÁDÓ
 • MINŐSÉGI FELVÁGOTTAK
 • SAJTOK (ELSŐSORBAN KECSKESAJT, ILLETVE EGYÉNI TOLERANCIA, DIÉTA HATÁROZZA MEG)

 

A képen a nemrégiben készült reggelim látható. Három féle gombás és zöldséges omlett, avokádóval és kevés kecskesajttal. Ami mellé salátát ettem.

MIT KERÜLJ REGGELIRE?

 • INSTANT ZABKÁSÁK [1]
 • TEJ, JOGHURT
 • GYÜMÖLCSÖK (KÜLÖNÖSEN A MAGAS FRUKTÓZ TARTALMÚ GYÜMÖLCSÖK)
 • TELJES KIŐRLÉSŰ PÉKÁRUK, KENYÉRFÉLÉK
 • TERMÉSZETES MINDENFÉLE FEHÉR LISZTBŐL KÉSZÜLT (CUKROS) PÉKÁRUT, KENYERET, SÜTEMÉNYT

[1] Sokan preferálják a zabkását reggelire, ha okosan készíted el (megfelelő rosttal, fehérjével, zsírral) ami lassítja a szénhidrát felszívódását, jó reggeli alternatíva lehet. De nem az instant zabkásák, melyek semmit nem tartalmaznak az édesítőn és a zabon túl. Plusz mindezt még egy banánnal és cukormentes csokival dekorálod.

 

Ha segítségre van szükséged, keress bizalommal. Nézd meg személyre szabott táplálkozás programjaimat.