Ritkán készítek hortobágyit, mert macerás ételnek tartom, és mert megvallom őszintén utálok palacsintát sütni. Pedig nagyon finom, vendégváró étel. Ráadasául ez a verzió glutén és tejmentes is,

Eredeti recept ITT.

Palacsinta hozzávalói: ( 11 db vékonyabb palacsintához)

  • 70 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér és péksütemény lisztkeverék
  • 3 g Szafi Reform himalaya só
  • 4 db M-es tojás
  • 340 g víz
  • + kókuszolaj a sütéshez
Töltelék hozzávalói:
  • 1 kg darált pulykahús ( lehet marha is, de a tápérték változik)
  • 2 fej vöröshagyma megpucolva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. kókuszolaj vagy olívaolaj
  • 2 ek. őrölt pirospaprika
  • 2 g őrölt bors
  • himalájai só ízlés szerint
  • 2 paradicsom (kockázva 58 g)
  • 2 tv paprika (csíkozva 73 g)
  • 1 db zöld (hegyes) paprika
A lé sűrítéséhez hozzávalók:
  • 200 g kókuszjoghurt ( én Koko terméket használtam)
  • 60 g zöldbanánliszt
  • 2 tk őrölt pirospaprika ( vagy Szafi reform magyaros krémalap)
  • pörkölt léből 2 merőkanálnyi kb.
Ezek az arányok változhatnak amiatt, hogy mennyire sűrű illetve mennyi maradt a pörköltléből.

Töltelék elkészítése:

Pároljuk meg a hagymát az olajon, majd rakjuk hozzá az aprított paradicsomot, paprikát, összenyomott fokhagymát és fedő alatt, alacsony hőfokon, 10 percig főzzük elő. Ha szükséges adjunk hozzá kb. 1 dl vízet vagy alaplevet.
Ezután adjuk hozzá a húst, a fűszereket és főzzük készre.
A főzés végén szűrjük le a húst.

A megmaradt léhez keverjük hozzá a joghurtot és lisztet, a paprikát , majd sűrítsük be.

Palacsinta elkészítése: 

A liszt kivételével keverjük ki az összetevőket.

Ezután lassan adagolva adjuk hozzá a lisztet és gyors mozdulatokkal keverjük csomómentesre.

Pihentessük a tésztát 5 percig. (Közben párszor – és a sütések előtt – keverjük alaposan át gyors mozdulatokkal kézi habverővel, hogy ne álljon benne össze a rost, kis csomókká!)

Ha nagyon besűrűsödött, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Én mindig vékonyabb palacsintákat sütök, így az eredeti recepthez képest nekem 11 darab palacsinta lesz belőle. Kevés kókuszolajjal kikent serpenyőben süssük ki a palacsintákat.

Hortobágyi palacsinta összeállítása:

A töltelékkel töltsük meg a palacsintákat. Hajtsuk be a két szélét, majd tekerjük fel jó szorsan. Majd egy jénai tálba sorakoztassuk egymás mellé a palacsintákat. A massza felét öntsük a palacsintákra, és tegyük NEM ELŐMELEGÍTETT ( JÉNAI ESETÉN) sütőbe 180 fokon kb 15 percig.

Tálalás előtt, a maradék masszát öntsük rá. Dekoráljuk egy kevés kókuszjoghurttal ( vagy én vegán tejfölt használtam) paprikával, petrezselyem zölddel.