Karácsonyi aprósüteményeket készítettem a minap. Az eredeti recept ITT.

Zárható fémdobozban sokáig eláll.

Hozzávalók a lekváros linzerhez:

  • 62 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 62 g őrölt mandula
  • 30 g eritrit (porrá őrölt)
  • 1 g só
  • 1 g szódabikarbóna
  • 2 g vanília aroma
  • 5 g frissen facsart citromlé
  • 55 g langyos víz
  • + 5 g bambuszrostliszt a gyúráshoz és formázáshoz
  • + sárgabarack lekvár a töltéshez (házi cukormentes lekvárt használtam)

Elkészítés:

Keverjük a lisztbe a mandulát, a sót, az édesítőt a szódabikarbónát, a citromhéjat, majd öntsük hozzá a vizet, a citromlevet és a vaníliát.
Alaposan gyúrjuk össze, ezután csomagoljuk frissen tartó fóliába és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra.  Szaggassuk ki linzer szaggatóval őket. A leeső részeket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk újból, míg a tészta elfogy. Összesen 40 db lesz. (20 teli és 20 lyukas)

Tegyük őket sütőpapírral fedett tepsire és pihentessük, míg a sütő melegszik. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 12-15 perc. Ha kihűltek a korongok, töltsük meg lekvárral és tegyük őket zárható dobozba. A tetejét szórjuk meg porrá őrölt eritrittel. Néhány óra alatt omlóssá válnak.

Hozzávalók az islerhez:

  • 80 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 62 g őrölt dió
  • 30 g eritrit (porrá őrölt)
  • 1 g só
  • 1 g szódabikarbóna
  • 2 g vanília aroma
  • 5 g frissen facsart citromlé
  • 55 g langyos víz
  • + 5 g bambuszrostliszt a gyúráshoz és formázáshoz
  • + sárgabarack lekvár a töltéshez (házi cukormentes lekvárt használtam)

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 30 g eritrit
  • 15 g zsírszegény holland kakaópor*
  • 10 g kókuszolaj
  • 0,5 dl cukormentes kókusztej

Vegán csokimáz esetén használhatunk karobport, vagy vegán étcsokoládét felolvasztva.

Elkészítés:

Keverjük a lisztbe a darált édesítős diót, a sót,  a szódabikarbónát, a citromhéjat, majd öntsük hozzá a vizet, a citromlevet és a vaníliát.
Alaposan gyúrjuk össze, ezután csomagoljuk frissen tartó fóliába és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra.  Szaggassuk ki nagyobb karika szaggatóval őket. A leeső részeket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk újból, míg a tészta elfogy. Összesen 14 db lesz. Ebből aztán 7 darab isler lesz.

Tegyük őket sütőpapírral fedett tepsire és pihentessük, míg a sütő melegszik. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 12-15 perc. Ha kihűltek a korongok, töltsük meg lekvárral és tegyük őket zárható dobozba. A tetejét vonjuk be a csokimázzal. Néhány óra alatt omlóssá válnak.

A csokimázhoz vízgőz felett összekeverjük a hozzávalókat. Ha kicsit kihűlt, bevonjuk vele az islerek tetejét és hagyjuk megkötni.