Karácsonyi aprósüteményeket készítettem a minap. Az eredeti recept ITT.
Zárható fémdobozban sokáig eláll.
Hozzávalók a lekváros linzerhez:
- 62 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 62 g őrölt mandula
- 30 g eritrit (porrá őrölt)
- 1 g só
- 1 g szódabikarbóna
- 2 g vanília aroma
- 5 g frissen facsart citromlé
- 55 g langyos víz
- + 5 g bambuszrostliszt a gyúráshoz és formázáshoz
- + sárgabarack lekvár a töltéshez (házi cukormentes lekvárt használtam)
Elkészítés:
Keverjük a lisztbe a mandulát, a sót, az édesítőt a szódabikarbónát, a citromhéjat, majd öntsük hozzá a vizet, a citromlevet és a vaníliát.
Alaposan gyúrjuk össze, ezután csomagoljuk frissen tartó fóliába és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra. Szaggassuk ki linzer szaggatóval őket. A leeső részeket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk újból, míg a tészta elfogy. Összesen 40 db lesz. (20 teli és 20 lyukas)
Tegyük őket sütőpapírral fedett tepsire és pihentessük, míg a sütő melegszik. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 12-15 perc. Ha kihűltek a korongok, töltsük meg lekvárral és tegyük őket zárható dobozba. A tetejét szórjuk meg porrá őrölt eritrittel. Néhány óra alatt omlóssá válnak.
Hozzávalók az islerhez:
- 80 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 62 g őrölt dió
- 30 g eritrit (porrá őrölt)
- 1 g só
- 1 g szódabikarbóna
- 2 g vanília aroma
- 5 g frissen facsart citromlé
- 55 g langyos víz
- + 5 g bambuszrostliszt a gyúráshoz és formázáshoz
- + sárgabarack lekvár a töltéshez (házi cukormentes lekvárt használtam)
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 30 g eritrit
- 15 g zsírszegény holland kakaópor*
- 10 g kókuszolaj
- 0,5 dl cukormentes kókusztej
Vegán csokimáz esetén használhatunk karobport, vagy vegán étcsokoládét felolvasztva.
Elkészítés:
Keverjük a lisztbe a darált édesítős diót, a sót, a szódabikarbónát, a citromhéjat, majd öntsük hozzá a vizet, a citromlevet és a vaníliát.
Alaposan gyúrjuk össze, ezután csomagoljuk frissen tartó fóliába és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Ha letelt a pihentetési idő, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagra. Szaggassuk ki nagyobb karika szaggatóval őket. A leeső részeket addig gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassuk újból, míg a tészta elfogy. Összesen 14 db lesz. Ebből aztán 7 darab isler lesz.
Tegyük őket sütőpapírral fedett tepsire és pihentessük, míg a sütő melegszik. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon 12-15 perc. Ha kihűltek a korongok, töltsük meg lekvárral és tegyük őket zárható dobozba. A tetejét vonjuk be a csokimázzal. Néhány óra alatt omlóssá válnak.
A csokimázhoz vízgőz felett összekeverjük a hozzávalókat. Ha kicsit kihűlt, bevonjuk vele az islerek tetejét és hagyjuk megkötni.