Amikor rizst fogyasztok, az minden esetben basmati rizs szokott lenni, illetve mindig láthatjátok, hogy ki van emelve, hogy “hűtött rizs”. Minden alkalommal rengeteg kérdést kapok, miért hidegen eszem a rizst. Nem erről van szó. A rizst főzés után mindig hűtőben minimum 10-24 órát hűtöm, és utána fogyasztom. Fogyasztás előtt valamennyire visszamelegítem. Ennek az az oka, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a hűtött rizsnek jóval magasabb a rezisztens keményítő tartalma.

Miért fontos a rezisztens keményítő, és miben található? Olvass tovább és mindenre választ kapsz.

Életmód és tápélkozás ajánlás programok ITT.

Először is tegyük tisztába, hogy mi a REZISZTENS KEMÉNYÍTŐ:

Rezisztens keményítőnek nevezzük, azon keményítőket melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, mivel ellenáll az emésztő enzimeknek.

👉🏻Sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol jó táptalajt biztosítanak a vastagbélben élő mikroflóra számára. Így táplálva a bélflóránkat és egészségesen tartva a beleinket.

👉🏻A magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek kedvező hatással vannak a cukor és zsír anyagcserére, csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség💉, az elhízás illetve a vastagbél betegségek kialakulásának kockázatát.

👉🏻A fogyasztásukkal kontrollálni tudjuk az inzulin szintünket. A keményítők felszívódásához, az emésztő enzimek segítségével a szervezetünk lebontja őket cukorrá (glükózzá), majd a vékonybélben szívódik fel a véráramba és energiával látja el a testünket. Minél lassabb a lebontás, annál lassabb a felszívódás is. A rezisztens keményítő, pedig lassítani tudja a sima keményítő felszívódását is. Így kevésbé terheli a hasnyálmirigyet, annál kevesebb inzulinra van szükségünk az elraktározáshoz.

❓Miért érdemes rezisztens keményítőt tartalmazó ételeket fogyasztani❓

🔹stabilabb, kevésbé hullámzó lesz a vércukorszintünk
🔹fenntartja a napi energia szintünk stabilitását
🔹elkerülhetjük a hasnyálmirigy kifáradását
🔹csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulását
🔹csökkenthetjük a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek kialakulását                                                                                                                  🔹a rezisztens keményítő optimalizálja a bél pH értékék, csökkenti a gyulladást ezáltal a rák kialakulását is képes csökkenteni.

❓Milyen ételekben található rezisztens keményítő❓

🔹gumós növények
🔹gyökérzöldségek
🔹zab
🔹köles
🔹főzőbanán
🔹burgonya (kihűtve)
🔹édesburgonya (kihűtve)
🔹hűtött rizs
🔹yam gyökér

❓Milyen ételkészítési eljárást alkalmazz❓

👉🏻A rezisztens keményítő előfordulását nagyban befolyásolja az étel elkészítési módja. Ha főzzük, hőkezeljük a gabonaféléket, burgonyát, rizst jelenősen lecsökken a mennyiségük. A folyamatot azonban vissza lehet fordítani, azzal, ha a főtt burgonyát vagy gabonát, rizst a főzés után kihűtjük (legjobb a 24 óra hűtőben), majd újra felmelegítjük. Ezzel a módszerrel az egyszerű keményítő visszaalakul rezisztens keményítővé.

👉🏻A basmati rizst mindig főzve, hűtve fogyasztom, valamint kókuszolajat (MCT zsír) és bio almaecetet keverek hozzá, ezzel is növelve a bélflórára gyakorolt jótékony hatását és a rezisztens keményítő tartalmát.

👉🏻Tanulmányok kimutatták, hogy a hűtött burgonya ( főtt és 24 órán keresztül 8 fokon tárolt) csökkenti a glikémiás indexet és az inzulin indexet. A hűtött burgonyának magasabb a rezisztens keményítő tartalma.➡️BÉLFLÓRA

Ha pedig a visszahűtött burgonyát ecettel fogyasztjuk mégjobban csökkenti a glikémiás indexet (43%-al a frissen főtt burgonyához képest) és az inzulin választ (31%-al a frissen főtt burgonyához képest) és a MIKROBIOMUNKAT is tápláljuk.

👉🏻Nem győzöm hangsúlyozni a vendégeim körében, hogy szénhidrátra mindenkinek szüksége van. A mennyisége, és a fajtája mindenkinél más. Ezt meghatározza az egyéni anyagcsere, az életmódja stb.

👉🏻Fontos, hogy előtérbe helyezzük a biztonságos keményítő, rezisztens keményítő forrásokat, és ne féljünk fogyasztani ezeket.

Életmód és tápélkozás ajánlás programok ITT.

 

 

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16034360/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22357745/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320660/