Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó.

Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát.

Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak az összetevők és a mennyiségek. Kenyér helyett pedig hűtött basmati rizst is el tudok képzelni hozzá.

 

Hozzávalók 3 kis adaghoz:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy cukkini
  • 2 közepes paradicsom
  • 350 g darabolt natúr konzerv paradicsom
  • 3 darab tojás
  • 1/2 avokádó
  • kovászos vagy teljes kiőrlésű rozskenyér ( vagy paleo/gluténmentes kenyér)
  • himalájai só
  • színes bors
  • római kömény
  • őrölt pirospaprika
  • 1-2 babérlevél
  • friss petrezselyem
  • friss koriander

 

Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőben olívaolajon megpirítjuk az aprított hagymát, a zúzott fokhagymát.
Kis kockára vágjuk a cukkinit és a paradicsomot, majd ezt is hozzáadjuk.
Ahogy puhulnak a zöldségek, hozzáadjuk a darabolt natúr konzerv paradicsomot is.
Közben fűszerezzük a sóval, borssal, babérlevéllel, római köménnyel, őrölt pirospaprikával. Fedő alatt főzzük alacsony lángon 15-20 percig, hogy összeérjenek az ízek.
Végül ráütjük a tojásokat, amiket sózunk és borsozunk és fedő alatt addig megszilárdítjuk őket.
A frissen elkészült ételre avokádót szeletelünk, megszórjuk friss petrezselyemmel és/vagy korianderrel.
Kovászos, vagy teljes kiőrlésű (rozs) kenyérrel tálaljuk. Legutóbbi alkalommal amikor elkészítettem, akkor pedig friss Szafi Reform zsemlével fogyasztottam.
Köszönet a receptért, (forrás):