Hozzávalók:
– 50 dkg Dia- wellness sütőliszt
– fél dl langyos mandulatej
– 2 zacskó porélesztő ( ami 4 dkg friss élesztőnek felel meg )
– 1 tojás
– 100 g reszelt light trappista sajt
– 250 g zsírszegény túró
– 1,5 dl zsírszegény 0,1%-os natúr joghurt
– 100 g olvasztott kókuszzsír
– 2-3 teáskanál só
– 150 g sajt a hajtogatáshoz
– 1 felvert tojás a tetejére
– 50 g reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A tejben simára keverjük az élesztőt . A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a tojást és a joghurtot.Végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (max. 1 cm vastagra), egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd hajtogatjuk: vagyis az egyik szélét ráhajtjuk a tészta 2/3-ra,( jobbról balra majd erre rá a másik szélét is( balról jobbra), aztán kettéhajtjuk.( lentről, felfelé)
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát, hogy ne száradjon ki és 30 percig pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk. Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), becsíkozzuk/rácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra/négyzetekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.