Ezer éve tervezem, hogy elkészítem. Nutellát évek óta nem ettem, de olyat, ami steviával van édesítve néha igen. A 200 grammos kiszerelést szerintem egy éve vettem, és most fogyott el. Szóval nem mondhatom, hogy nagy fogyasztója voltam. De így, hogy elfogyott, gondoltam itt az ideje házilag készíteni, és felhasználni a mogyorót, amit Anyutól kaptam. A képen látható mennyiségnél több lett volna, dehát… túlságosan finom lett, így nem tudtam folyamatosan az edénybe kanalazgatni. Az biztos, nem kérdés mi lesz a holnapi reggelim 😀
Hozzávalók:
– 230 g mogyoró ( bokormogyoró)
– 8 ek. eritrit ( vagy ízlés szerint)
– 2 evőkanál mogyoróolaj ( vagy kókuszolaj)
– 4 evőkanál karobpor ITT ( zsírszegény holland kakaóporral helyettesíthető)
– 5 evőkanál kókusztejpor
– 2 dl mogyorótej ( vagy más növényi tej)
– pár csepp vanília aroma
– csipet só
– 6 kocka paleo étcsoki ITT
Elkészítés:
A mogyorót tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megpirítjuk, amíg a külső héja kezd megfeketedni, és megpörkölődni.Ha kihűlt, egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a külső héját. A mogyorót aprítógépbe tesszük, és krémesre daráljuk. Óvatosan, apró mozdulatokkal, nehogy leégjen a gép. Ezután az étcsokoládén kívül az összes hozzávalót hozzákeverjük apránként, és tovább daráljuk. Közben néha kóstoljuk meg, és ízlésünk szerint ízesítsük. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. ( Egy lábasba vizet forralunk, melynek a tetejére helyezünk egy másik lábast, és ebbe tesszük a csokit.) A felolvadt csokit hozzákeverjük a krémhez, és az aprítóval elkeverjük benne. Végül kapcsos, jól zárható edénybe töltjük.
Tápérték 100 grammban:
kcal: 345.97
fehérje: 6.52 g
szénhidrát: 12.8 g
zsír: 31,02 g