A spenót származásáról, és élettani hatásáról, ITT olvashattok. Most egy szuper tésztás étel készült belőle, ami önmagában esetleg egy kis parmezánnal a tetején szuper étel lehet, de én most egy szelet lazaccal tálaltam.
Nemrég kezdtem el használni a quinoa tésztát, amit ugyanúgy tudsz használni mint egy hagyományos tésztát! AZONBAN, számos előnye van a hagyományos tésztákkal szemben.
A quinoa előnyei:
– fogyaszthatják vegák, vegánok
– gluténmentes
– magas ásványi anyag tartalom ( magas a magnézium, kálcium, vas, kálium, cink, foszfor tartalma)
– tartalmaz B, E, C vitamint és ß- karotiont
– lassan felszívodó szénhidrátot tartalmaz, magas a rost tartalma
– zsírtartalma magasabb mint a többi gabonaféléké, főként telítettlen zsírokat tartalmaz
– minden esszenciális aminosavat tartalmaz
– magas a fehérjetartalma (13,5-15,2 % ) ( Ezzel szemben a rizs fehérje tartalma 7,4 %)
A tésztához egy spenótos, parmezános krém készült, feltétként pedig egy szelet lazacot ettem hozzá.
Hozzávalók 2 adaghoz:
– 100 g quinoa orsó tészta ( szárazon ennyi) ( diéta szerint bármilyen tésztát használhatunk) ( paleo diétázóknak paleo diétába illő tészta)
– 100 g friss spenót
– 1 fokhagyma
– 2 evőkanál kókuszkrém
– 1 dl cukormentes mandulatej ( vagy bármilyen tej)
– 20 g parmezánsajt
– só, bors, bazsalikom
– pár csepp citromlé
– olívaolaj
Elkészítés:
A tésztának tegyünk fel vizet főni, egy csipet sóval. Ha felforrt, tegyük bele a tésztát, és alacsonyabb lángon főzzük az utasítás szerint. Nálam 5-7 perc volt. Ha kész szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.
Közben készítsük el a spenót mártást. Első lépésként a spenót leveleket blansírozzuk. Azaz tegyük forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne egy percig, majd szedjük át hideg vízbe. Ezután vegyük ki a vízből, nyomkodjuk ki, formáljunk labdát belőle, és aprítsuk fel egy késsel. Egy magasabb falú serpenyőben egy pár csepp olívaolajon pirítsuk át az apróra vágott fokhagymát, és dobjuk rá a spenótot. Pár perc alatt pirítsuk át, majd tegyük az egészet olyan edénybe, amibe le tudjuk turmixolni. Adjuk hozzá a kókuszkrémet, a tejet, a parmezánt, majd turmixoljuk pépesre. Ezután alacsony lángon tegyük vissza főni, ízesítsük a fűszerekkel és a citromlével. Ha nagyon sűrű tejjel tudjuk hígítani. Pár percig főzzük, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a tésztát.
Én most sült lazaccal tálaltam, aminek a receptjét ITT találjátok.
Tápérték 1 adagban ( lazac nélkül)
kcal: 258.44 g
fehérje: 11.73 g
szénhidrát: 35.37 g
zsír: 7.64 g