Azzal a szándékkal vásároltam padlizsánt, hogy padlizsánkrémet készítek belőlük. A szülinapomon, egy szuper étteremben voltunk, ahol előételként padlizsánkrémet kínáltak, isteni finom volt, és annyira megkívántam. Azonban mikor felhasználás előtt álltak, rájöttem, hogy most nem vágyok reggelire a padlizsán( vagy bármilyen) sós krém és a pirítós kombinációra, hanem inkább édeset ennék. Így édes reggeli készült, a padlizsánokból pedig ebéd lett. Jó döntés volt 🙂

Bármilyen rizses köret ( barnarizs, basmati, köles, bulgur stb.) illik hozzá, vagy akár édesburgonya is. Körettel együtt nekem egy fél padlizsán bőven elég volt ebédre. Így a teljes adagot én 4 főre számoltam.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • rozmaring, kakukkfű, oregano, bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém
  • 500 g darált pulykahús
  • 2 db padlizsán
  • 300 g sűrített paradicsom (cukormentes)
  • 100 g natúr joghurt a tetejére
  • 100 g tolle light trappista sajt a tetejére
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és kevés olívaolajon megdinszteljük. Majd rárakjuk a darált pulykahúst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt, fűszerezzük. Alacsony lángon, néha kevergetve addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, és addig előkészítjük a padlizsánokat. Közben a sütőt előmelegíthetjük 180 fokra. A padlizsánokat mossuk meg, és hosszába vágjuk félbe. Kanalazzuk ki a belsejét. Majd a az elkészült húsos töltelékkel töltsük meg. A tetejét kenjük meg natúr joghurttal, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig süssük, én grill fokozaton sütöttem, hogy a sajt rápiruljon a tetejére.

Bármilyen rizses köret ( barnarizs, basmati, köles, bulgur stb.) illik hozzá, vagy akár édesburgonya is. Körettel együtt nekem egy fél padlizsán bőven elég volt ebédre. Így a teljes adagot én 4 főre számoltam.

Tápérték 1 adagban ( fél padlizsán, köret nélkül):

kcal: 261.47 g

fehérje: 35.41 g

szénhidrát: 11.04 g

zsír: 7.7 g

IMG_5732

IMG_5729

IMG_5730

Write a comment