Imádom nyáron a töltött paprikát, mégpedig pont úgy, ahogy anyukám készíti. Így elkértem tőle a receptet, kicsit módosítottam rajta. A zsíros hús helyett pulyka darált hússal készítettem, illetve rántás helyett nyílgyökérlisztet használtam a sűrítésre utólag. Semmit nem von le az íz értékéből, viszont sokkal kalória szegényebb, és kevesebb zsírt tartalmaz. Tálalhatjuk tejföllel, ( én most natúr joghurtot tettem hozzá), vagy paleo diétázók totu krémmel is ehetik. Mi mindig sok fehér kenyérrel ettük, ha nem akarjuk kihagyni, fogyasszunk hozzá pl. light paleo kenyeret, vagy bármilyen CH csökkentett, paleo kenyeret.

Hozzávalók: ( nekem kb 5-6 adag lett)

– 500 g darált pulykahús

– 7 db vitamin paprika

– 1 tojás

– 1 közepes fej vöröshagyma

– 80 g barna rizs ( szárazon ennyi)

– só, bors, majoranna, pirospaprika ízlés szerint

– 1 tk. fokhagymakrém ( vagy egy fokhagymagerezd)

– 1 szál zeller zöld

– 150 g paradicsompüré 

– 2 liter víz

– 1 hegyed zöldpaprika

– 30 g nyílgyökérliszt ( vagy étkezési keményítő)

– 1 tk kókuszolaj

Elkészítés:

A paprikákat kicsumázzuk, és alaposan megmossuk, majd félretesszük őket. Közben a barna rizst feltesszük főni. Én most olyat vettem, ami főzőzacskóban van, így az elkészítése pofon egyszerű, viszont sok idő mire megfő, tehát érdemes már az elején feltenni. A vöröshagymát egy kevés kókuszolajon megdinszteljük, és hagyjuk kihűlni. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a fokhagymakrémet, vagy egy gerezd zúzott fokhagymát. Ha elkészült a rizs, azt is a húshoz keverjük, és a kihűlt vöröshagymát is. Alaposan összekeverjük a masszát, és megtöltjük a kicsumázott paprikák belsejét. A maradék húsból gombócokat formázunk. Nekem 7 paprika és 7 kisebb gombóc lett ebből a mennyiségből. Egy nagy fazékba 2 liter vizet töltünk, és hozzáöntjük a paradicsompürét, és 1 kávéskanál sót, majd felforraljuk. Belehelyezzük a paprikákat, és a gombócokat, egy szál zeller zöldet, és egy hegyes zöldpaprikát. Lefedve, közepes lángon 30-40 percig főzzük. Ezután szedjük ki a szószból a paprikákat és a gombócokat, a zellert dobjuk ki belőle. Majd egy külön edényben a nyílgyökérlisztet keverjük csomómentesre fél dl vízzel. Forraljuk fel a szószt, tegyünk hozzá 4 darab felkockázott paradicsomot, és öntsük hozzá a nyílgyökérlisztet. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha zavar minket a paradicsomdarab, botmixerrel, össze is turmixolhatjuk az egész levet. Illetve ha nem elég sűrű , mehet bele több nyílgyökérliszt, vagy paradicsom. Ezután visszatesszük a lébe a paprikákat és a gombócokat, és alacsony lángon, fedő alatt 15-20 percig főzzük.

Tejföllel, vagy natúr joghurttal , illetve igény esetén bármilyen szénhidrát csökkentett, paleo kenyérrel tálaljuk.

Tápérték az egész adagban:

kcal: 1361

fehérje: 119 g

szénhidrát: 127 g

zsír: 41 g

img_5578.JPG

img_5584.JPG

img_5585.JPG

img_5577.JPG

 

Write a comment