Igazából nem néztem meg, hogy a klasszikus rakott zöldbab hogyan készül, de azért azt gondoltam, hogy nem én találtam fel ezzel a recepttel. Hetek óta ennék, valamilyen rakott, inkább tésztás, darált húsos ételt. De a tészta most annyira nem fér bele, így jött az ötlet, hogy legyen rakott zöldbab, mivel amúgy is volt egy adag a fagyasztómban, ami még otthon termett a kertben. Igazából majdnem olyan ízre mint egy lasagne, csak tészta helyett zöldbabbal.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 500 g sovány pulyka darált hús
- 430 g sárga hüvelyű zöldbab
- 350 g cukormentes paradicsompüré
- 200 g 0,1 %-os natúr joghurt
- 100 g Tolle light trappista sajt
- rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oreganó
- fokhagyma ( én fokhagyma granulátumot használtam most)
- só, bors
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
Ha friss zöldbabot használok, akkor enyhén sós vízben megfőzöm. Nekem előfőzött házi volt, így csak kivettem a fagyasztóból,és hagytam, hogy kiengedjen.
A hagymát megpucolom, és apró kockákra vágom. Kevés kókuszolajon, közepes lángon üvegesre pirítom. Ezután hozzáadom a darált húst, és fehéredésig pirítom, majd felöntöm a paradicsompürével, és fűszerezem ízlés szerint. Alacsony lángon addig főzöm, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
Ezután egy hőálló tálba rétegzem. Először a zöldbab felét szórtam a tál aljára, majd erre rásimítottam a hús felét. A natúr joghurtot enyhén sóztam, és szórtam bele egy kevés fokhagyma őrleményt, majd ennek a felét ráöntöttem a darált húsra, úgy hogy egyenletesen jusson mindenhova. Ezután megint következett egy sor zöldbab, a maradék darált hús, majd a megmaradt natúr joghurt. A tetejét megszórtam zsírszegény trappista sajttal. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöttem alsó felső funkción, ebből az utolsó 10 perc grill fokozat volt, hogy a sajt szépen rápiruljon.
Tápérték 1 adagban:
kcal: 232.69
fehérje: 28.36 g
szénhidrát: 10.86 g
zsír: 7.85 g