Nem telhet el úgy ősz és tél, hogy nem készül nálam almás pite. Ez a recept már nem először készült nálam, és most sem csalódtam benne. A tésztájában túró van, amitől annyira finom puha omlós lesz a tészta. Sajnos ebből az adagból nem sokat ettem, Anyukám elvitte a munkatársainak, köszönetem jeléül, hogy szavaznak rám a Nosalty sütőtökös receptversenyén. Azonban még a héten elkészítem újra, hogy az én munkatársaim is egyenek valami finomat. Érdemes hozzá jó fajta, édes almákat beszerezni.

Hozzávalók a tésztához:( 30 szelet)

Hozzávalók a töltelékhez:

Hozzávalók a tetejére:

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor kicsivel több tejet. Ezután gyúrjuk alaposan át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagra. Én úgy készítettem, hogy kinyújtottam az egész tésztát, majd körbevágtam a széleit, hogy egy szép téglalap alakot kapjak. Körülbelül a tészta 1/4-e megmaradt, ez kerül majd a tetejére, ebből fogom a rácsozást elkészíteni. Ezután készítsük el a tölteléket. Az almát pucoljuk meg, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét, és ízesítsük eritrittel és fahéjjal ízlés szerint. A kinyújtott tésztánkat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd simítsuk rá az almás tölteléket, úgy hogy egyenletesen legyen elosztva a tésztán. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelye vágóval vagy késsel csíkokat vágunk, és berácsozzuk az alma tetejét. Egy tojást felverünk, és lekenjük a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha kihűlt a tetejét megszórjuk a fahéjas porrá őrölt eritrit keverékkel.

Tápérték 1 szeletben:

 kcal: 91.72

fehérje: 5.84 g

szénhidrát: 9.12 g

zsír: 2.83 g

img_7582

img_7581

Write a comment