Készülök a karácsonyra gőzerővel ami a recepteket illeti. Így indítottam is egy kérdést, hogy Nektek mire lenne igény. Az egyik legnépszerűbb a mézeskalács volt! Még aznap nekiálltam, annak ellenére, hogy a recept csak most került fel. Igyekszem minél több kívánságot teljesíteni. Nyilván az összes nem fog menni, mert rengeteg kérés érkezett, erre sajnos se időm, se pénzem, se gyomrom nincs, különben már karácsony előtt + 5 kilóval indulnék. De azért a lehetőségekhez mérten, hozom szépen sorba őket!
Hozzávalók 37 közepes méretűhöz:
- 130 g zabliszt ( gluténérzekenyek használjanak gluténmentes zabot)
- 90 g darált mandula
- 50 g vaníliás fehérjepor ( A fehérjepor elhagyható, helyettesíthetitek zabliszttel vagy mandulával. Ha szeretnétek, hogy legyen egy kis vanília íze, mehet bele aroma vagy vanília rúd, vagy vaníliás eritrit)
- 30 g olvasztott kókuszzsír
- 2 tojássárgája
- 10 g porrá őrölt eritrit
- csipet só
- 10 g Szafi Reform mézes sütemény fűszerkeverék vagy Fűszerész mézes sütemény fűszerkeverék
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 dl cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
+ fél S-es tojás a lekenéshez
+ 20 g zabliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A zablisztet a darált mandulát, a fehérjeport, a csipet sót, az eritritet, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban. Ehhez hozzáadjuk a megolvasztott kókuszzsír, a tojássárgáját és a mandulatejet. Ezután az egészet összekeverjük, majd érdemes a tésztát pihentetni egy 10 percet, hogy a zab megszívja magát. Ezután lisztestezett felületen gyúrjuk át a tésztát, ami nem túl száraz, kissé ragacsos. Majd tekerjük alufóliába, és tegyük minimum egy órára hűtőbe. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki, 3 mm vastagra, és sütemény szaggatóval szaggassuk ki. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét kenjük le a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt süssük készre.
A díszítés:
Egy tojásfehérjét habbá verünk pár csepp citromlével, majd annyi poreritritet (kb. 15-20 dkg)adunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjak. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű tejföl-szerű. A habverőt kiemelve nem szabad, hogy folyjon vagy csöpögjön; az a jó, ha megáll a keverő száron. Kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és mint az írókával, úgy rajzolok vele. A mázat természetes anyagokkal (kakaó, kávé, karobpor) színezzük, akkor nagyon szép, természetes barna árnyalatokat kapunk.
Nagyon fontos, hogy porrá őrölt eritritet használjatok. Én nem így jártam el, ezért nem lett szép a máz a tetején.
Tápérték 1 darabban ( díszítés nélkül)
kcal: 50.24
fehérje: 2.78 g
szénhidrát: 3.32 g
zsír: 2.89 g