Nincsenek termékek a kosárban.
Újév első napján a babonák szerint kötelező lencsét enni, mert a lencse, olyan mint az aprópénz, így a szokásokban a gazdagságot és a szerencsét jelképezi.
A malac a másik, amit január elsején szintén fogyasztani kell. A babona szerint azért, mert a malacnak is köze van a következő évi szerencséhez, hiszen az orrával előre túrja a szerencsét. És azért nem szabad ezen a napon például szárnyast enni, mert az viszont elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.
Pont fordítva van viszont december 31-én: ekkor ugyanis tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas vagy vad vagy hal kerülhet rá, épp azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.
Tehát, mivel ez a lencse nálam csirkével készült, aki babonás újév első napján süssön hozzá malacot! 🙂
Hozzávalók a lencséhez:
- 60 g vörös lencse ( szárazon mérve)
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 közepes répa
- 1 teáskanál mustár
- rozmaring
- színes bors
Hozzávalók a csirkemellhez:
- 150 g csirkemell
- só, színes bors
- keleti fűszersó ( bármilyen csirke fűszersót használhattok, ez egy keleti fűszer keverék volt, amit Apukám hozott Izraelből)
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be vízbe egy éjszakára. A répát pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra. Tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk bele sót, borsot, és a babérlevelet. Fedő alatt közepes lángon főzzük, körülbelül 5-10 percig. Figyeljük folyamatosan, mert gyorsan megfő. Ezután szűrjük le, ízesítsük rozmaringgal, és a mustárral.
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük. Hőálló tálba tesszük, alufóliával letakarjuk, és 170-175 fokon 30-35 percig sütjük, félidőben megfordítjuk. A sütési idő függ a csirkemell vastagságától is.
Tápérték 1 adagban:
kcal: 416.1
fehérje:54.4
szénhidrát:38.37
zsír: 3.24