Újév első napján a babonák szerint kötelező lencsét enni, mert a lencse, olyan mint az aprópénz, így a szokásokban a gazdagságot és a szerencsét jelképezi.

A malac a másik, amit január elsején szintén fogyasztani kell. A babona szerint azért, mert a malacnak is köze van a következő évi szerencséhez, hiszen az orrával előre túrja a szerencsét. És azért nem szabad ezen a napon például szárnyast enni, mert az viszont elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.

Pont fordítva van viszont december 31-én: ekkor ugyanis tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas vagy vad vagy hal kerülhet rá, épp azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad. 

Tehát, mivel ez a lencse nálam csirkével készült, aki babonás újév első napján süssön hozzá malacot! 🙂

Hozzávalók a lencséhez:

  • 60 g vörös lencse  ( szárazon mérve)
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál só
  • 1 közepes répa
  • 1 teáskanál mustár 
  • rozmaring
  • színes bors

Hozzávalók a csirkemellhez:

  • 150 g csirkemell
  • só, színes bors
  • keleti fűszersó ( bármilyen csirke fűszersót használhattok, ez egy keleti fűszer keverék volt, amit Apukám hozott Izraelből)

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be vízbe egy éjszakára. A répát pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra. Tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk bele sót, borsot, és a babérlevelet. Fedő alatt közepes lángon főzzük, körülbelül 5-10 percig. Figyeljük folyamatosan, mert gyorsan megfő. Ezután szűrjük le, ízesítsük rozmaringgal, és a mustárral. 

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és fűszerezzük. Hőálló tálba tesszük, alufóliával letakarjuk, és 170-175 fokon 30-35 percig sütjük, félidőben megfordítjuk. A sütési idő függ a csirkemell vastagságától is.

Tápérték 1 adagban:

 kcal: 416.1

fehérje:54.4

szénhidrát:38.37

zsír: 3.24

img_9174

Write a comment