Már szerintem legalább két hónapja tervezem, hogy veszek rákot, és készítek belőle valamit. Kicsit komolyabb terveim voltak vele, de már nagyon éhes voltam, így valami gyorsan összedobható ebédet szerettem volna. A két kedvenc egészséges alapanyagomat párosítottam hozzá, édesburgonyát és spenótot.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 225 g gyorsfagyasztott garnéla rák ( Lidl-ben vettem)
- himalájai só
- citrom
- paleo hal fűszersó
- 100 g spenót
- 1 fokhagymagerezd
- 1 evőkanál rizstejszín ( elhagyható, vagy helyettesíthető más tejszínnel, paleo diétázók használjanak például kókusztejszínt)
- 1 teáskanál konjac liszt ( ha tejszín nélkül készítjük nem kell)
- olívaolaj / kókuszolaj
- 1 kisebb édesburgonya
- só, színes bors, kakukkfű, rozmaring, oregano, bazsalikom, szerecsendió, fokhagyma granulátum
Elkészítés:
A rák elkészítése:
A rákokat felengedjük, majd ha teljesen felolvadt papír törlővel itassuk fel a nedvességet róla, hogy teljesen száraz legyen. Szórjuk meg a fűszerrel és a sóval. Egy serpenyőbe forrósítsunk kevés olíva vagy kókuszolajat és 3-4 perc alatt pirítsuk meg mindkét felét a rákoknak, majd szedjük papírtörlőre őket. Tálalás előtt locsoljuk meg citromlével.
A spenót elkészítése:
A friss spenótleveleket alaposan megmossuk, majd forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és benne hagyjuk 2-3 percig. Ezután rögtön hideg vízbe tesszük, ahol szintén hagyjuk 2-3 percig. Ezután egy serpenyőben kevés kókuszolajon/ olívaolajon átpirítjuk a spenót leveleket. Közben fűszereztem, hozzányomtam a fokhagymát, majd hozzáöntöttem a rizs tejszínt, és pár perc alatt összefőztem vele. Végül megszórtam a konjac liszttel, hogy a tejszín sűrűsödjön kicsit. A tejszínes rész akár teljesen elhagyható, úgy is finom lesz.
Az édesburgonya elkészítése: ( egy adaghoz 100 g nyers édesburgonyát használtam)
Az édesburgonyát megpucolom, ízlés szerint kockákra, vagy hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszórjuk a fűszerekkel, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tápérték 1 adagban:
Kcal: 162
Fehérje: 16 g
Szénhidrát: 22 g
Zsír: 1 g