Én is beálltam a sorba, és kipróbáltam Szafi light paleo fánk porát, amelynek a receptje Szafi oldalán megtalálható. Most olajban sütöttem, így számolni kell azzal a zsírral, amit sütés közben felvesz. (lentebb megtaláljátok), azonban még így is tökéletesen beilleszthető az étrendbe. Bár készítettem már édesburgonyából, és sütőtökből is fánkot, ami szerintem jobb mint a hagyományos. Ennek azonban nagy előnye, hogy extra diétás, és persze, hogy nagyon gyorsan kész van. Így nem kell órákig a konyhában állni, ha éppen reggel fánkot kívánunk. Most házi sárgabarack lekvárral ettem, de lehet hozzá eper vagy meggy lekvárt is.
Hozzávalók ( 5 fánkhoz)
- 90 g Szafi Fitt fánk por
- 5-10 g citromhéjhéj
- 1 db M-es tojás
- 3 db M-es tojásfehérje
- 20 g víz
- kókuszolaj a sütéshez
- bambuszrost liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A fánkport keverjük el jó alaposan a citromhéjjal. Egy másik tálban mérjünk ki 20 gramm vizet, majd adjuk hozzá az 1 egész tojást, és 3 db fehérjét, és alaposan keverjük el, végül adjuk hozzá a citromhéjas fánkport, és dolgozzuk sűrű folyékony, csomómentes masszává.25 percig pihentessük az így kapott masszát.25 perc után kissé lágy, de gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, amit lisztezett felületen ( én bambuszrost lisztet használtam) gyúrjunk át jó alaposan, majd nyújtsuk ki, végül egy nagy méretű pohár szájával (vagy fánkszaggatóval) szaggassunk belőle 5 db fánkot. Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőben, és ha már forró vegyük takarékra a hőfokot.A felmelegedett kókuszolajba tegyük a fánkokat, és oldalanként süssük 3 percig.Az első oldalukat fedővel, a második oldalukat, pedig fedő nélkül süssük!A forró olajban szépen megnő nagyméretűre a fánk.Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön, majd por eritrittel és cukormentes házi baracklekvárral tálaljuk.
Aki szigorú zsírszegény diétát követ, sütőben is sütheti, igaz úgy elveszíti az igazi fánkos ízét, mint ahogy az összes sütőben sült fánk. 🙂
Sütési információ, sütőben sütve:
Előmelegített sütőben légkeveréses programon 175 fokon kb. 15-18 percig kell sütni.
Légkeverés nélküli sütőben, előmelegített 200 fokos sütőben, kb. 22 percig süssük.
Ha légkeverés nélkül sütjük, akkor a sütőbe tegyünk 2,5 dl vizet párologni.
Tápértéke 1 db fánknak (kókuszolaj nélkül):
Energia: 27, 65 kalória
Fehérje: 3, 3 g
Szénhidrát: 0, 4 g
Zsír: 1, 3 g
Tápérték 1 db fánknak olajban sütve (kb. 5 g kókuszolajat szív fel):
Energia: 71 kcal
Fehérje: 3, 3 g
Szénhidrát: 0, 4 g
Zsír: 6 g
Vanília pudinggal töltött Szafi Fitt fánkok
Hozzávalók ( 3 fánkhoz)
- 50 g Szafi Fitt fánk por
- 5-10 g citromhéjhéj
- fél db (25 g ) tojás
- 60 g tojásfehérje
- 10 g víz
- kókuszolaj a sütéshez
- bambuszrostliszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 g Szafi Fitt paleo vanília pudingpor
- 50 ml kókusztej ( vagy bármilyen növényi tej)
- 50 ml víz
Hozzávalók a tetejére:
- por eritrit
- szeletelt mandula
- 3 szem eper
- kókuszchips
- szárított cseresznye
- 2 kocka cukormentes epres-fehér csokoládé ( paleo diétát követők válasszanak eritrittel édesített csokoládét)
Elkészítés:
A pudingport egy lábasba a kókusztejjel és a vízzel megfőzzük, majd ha már forr,levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A fánkokat a fenti leírás szerint elkészítjük, azzal a különbséggel, hogy 6 darab vékony kör alakot szaggatunk. Az egyik közepébe teszünk egy kanál pudingport, a másik lapot rátesszük, és a széleit összenyomjuk. Majd a fenn leírtak szerint kisütjük.
Tápérték az egész adagban ( a felszívott olaj nélkül)
kcal: 210
fehérje: 12 g
szénhidrát: 20 g
zsír: 14 g