A csirkepaprikás egy hagyományos magyar étel. De ha okosan főzünk diétába is beilleszthető. Két féle nokedlit készítettem, az egyiket Szafi Reform galuska lisztkeverékből, a másikat Szafi Free nokedli lisztkeverékből. Arról, hogy kinek melyik liszt ajánlatos ITT elolvashatjátok.

Hozzávalók: ( 8 kis adagra osztottam) ( de inkább 4 főre elég)

  • 8 kisebb csirke felső comb
  • 1 fej vöröshagyma
  • himalájai só
  • színes bors
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 dl víz
  • 4 szem koktélparadicsom
  • 250 ml zsírszegény natúr joghurt
  • 1 púpos evőkanál Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék (nem paleo, nem gluténmentes) (diéta szerint bármilyen liszttel helyettesítő)
  • egy evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj 

Elkészítés:

A vöröshagymát felkockázzuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és felöntjük a vízzel. A paradicsomot felkockázzuk és hozzáadjuk, majd beletesszük a csirkecombokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedővel letakarjuk és alacsony hőfokon 45 percig főzzük. A natúr joghurtot egy tálban keverjük ki a liszttel, és a csirke főzőlevéből vegyünk ki egy merőkanálnyit és keverjük hozzá. Tehetünk még hozzá pirospaprikát is, ha kevésnek érezzük. A joghurtos öntetet visszaöntjük a csirkéhez, elkeverjük és még 20 percig főzzük alacsony lángon fedő nélkül. Nokedlivel (galuskával) és csemegeuborkával tálaljuk.

Hozzávalók a nokedlihez 1.: (Szafi Reform) (nekem ez 3 kis adag lett) (paleo, gluténmentes)

Az eredeti recepthez képest módosítottam a hozzávalókon:

  • 70 g Szafi Reform gluténmentes, szénhidrátcsökkentett galuska lisztkeverék 
  • 1 g Szafi Reform himalaya só 
  • 1 db M-es tojás 
  • 50 g tojásfehérje
  • 50 g víz

Nokedli elkészítése:

Rakjunk a tűzhelyre kb. 2l vizet csipet sóval forrni. Keverjük el a sót, a vizet, a tojásfehérjét és az egész tojást, majd öntsük hozzá a lisztet és dolgozzuk őket csomómentesre. Míg a víz felforr, pihentessük a masszát. Ekkor vegyük alacsony hőfokra, hogy csak gyöngyözzön a víz és szaggassuk bele a nokedlit. Közben többször keverjük át. Vegyük vissza a hőfokot és forraljuk fel újból (kb. 2-3 perc főzési idő elegendő). Végül hideg vízben szűrjük le. Egyszerre csak a fenti adagot szaggassuk ki a vízbe, ha többet adagot készítenénk, azt másik főzővízbe szaggassuk.

Hozzávalók a nokedlihez 2.: (Szafi Free) (nem paleo, gluténmentes, tojásmentes)

Eredeti recept ITT!

  • 75 g Szafi Free nokedli lisztkeverék 
  • csipet só 
  • 90 g langyos víz 

Elkészítés:

A langyos vízbe keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a 75 gramm lisztkeveréket, és egy kanál segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük ki. Minimum 10 percig pihentessük a nokedlit, ezalatt forraljunk fel sós vizet. Ha felforrt a főzővíz, vegyük takarékra, szaggassuk bele a nokedli tésztát (a hagyományos módon), majd tegyük fel a hőfokot és forraljuk fel a vizet (kb. 1-2 perc). A újbóli felforralás után ismét vegyük le a hőfokot és gyöngyöző vízben időnként megkeverve főzzük további 1-2 percig.Végül szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük át.

Tápérték 1 adagban: (nokedli nélkül)

kcal: 239

fehérje: 25 g

szénhidrát: 5 g

zsír: 12 g