Székesfehérváron, a Paleo központban tartottam novemberben főző tanfolyamot. A főzőtanfolyam címe a diétás tippek és fogások kezdőknek egy személyi edző szemével volt. Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy mi készüljön, ami paleo, de az én étkezési elveimnek is megfelel, nem túl bonyolult és nem igényel extra hozzávalót, de mégis elég érdekes egy főző tanfolyamra. Ez az étel szerintem pont ilyen , nagyon sok kísérleten átment és rengetegszer elkészítettem, mire megszületett a recept.
December 20-án ismét süthetünk együtt, ahol négy éle karácsonyi nyers desszert golyókat fogunk készíteni, amelyet be is csomagolunk, így tökéletes gasztro karácsonyi ajándékot tehettek a fa alá. Jelentkezni IDE kattintva tudtok.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 380 g édesburgonya
- 50 g csiperkegomba
- 1/4 vöröshagyma
- 10 g rizstejszín vagy mandulatejszín
- 150 g csirkemellfilé
- szerecsendió
- bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
- fokhagyma
- 30 g vörös cheddar sajt
- kevés olívaolaj vagy kókuszolaj
Elkészítés:
Első lépésként az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk. A tetejét megszurkáljuk egy villával és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni, addig pedig elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a csirkemellet apró kockákra vágjuk, és késes aprítóban ledaráljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy magas falú edényben kevés olajon üvegesre pirítjuk. Erre rádobjuk a darált csirkemellet és fehéredésig pirítjuk alacsony hőfokon. Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet is. A bazsalikommal, rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, himalájai sóval ízesítsük ízlés szerint. A gombát apróra vágjuk fel, és adjuk a csirkéhez. Addig főzzük az egészet, amíg a csirke teljesen megpuhul. Ezután az édesburgonyákat óvatosan egy kanállal kanalazzuk ki, úgy, hogy a szélén és az alján maradjon nagyjából fél cm. A kikanalazott édesburgonya pürét tegyük a késes aprítóba, adjunk hozzá szerecsendiót, majd a tejszínt és daráljuk krémesre. Szükség esetén adjunk hozzá vizet is. A krémes pürét keverjük hozzá a csirkéhez. Ha szükséges még fűszerezzük. Ezzel a töltelékkel alaposan töltsük meg az édesburgonyákat. Ízlés szerint lehet kicsit púposabb is a töltelék. A vörös cheddar sajtot reszeljük le, és szórjuk a megtöltött édesburgonyák tetejére. Mindegyiket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig. Nagyon laktató, így egy egyszerű jégsalátával tálaltam.
Tápérték 1 adagban:
kcal: 327.78
fehérje: 26.17 g
szénhidrát: 41.48 g
zsír: 6.49 g