Most készítettem először Rákóczi túróst, de annak se tudom az idejét mikor ettem utoljára. Valahogy mindig kimaradt. A húsvétot szülőknél töltöttem, így gondoltam itt az ideje elkészíteni. Féltem tőle, mivel nagyon könnyű ezt a sütit elrontani.  A recept Lajos Mari receptje alapján készült, és Moha Konyha oldalán találtam, meg, hogy hogyan kell villany sütőben tökéletesre sütni.

Mivel ezt a sütit vendégégbe vittem, igyekeztem úgy elkészíteni, hogy senki ne érezze a különbséget, de az elveimet továbbra is követve, ne legyen tömény cukor, így természetesen édesítővel készült, és természetesen a sima fehér lisztet is kerültem. Ezeknek az elveknek megfelelően alakítottam a receptet. Azonban diétásnak még így se mondanám, viszont aki nincs szigorú diétán, annak ünnepi alkalomkor beleférhet egy – két szelet. 🙂

Hozzávalók a tésztához: (38*24 cm-es tepsihez)

– 120 g Dia-wellness lisztkeverék 50% ( Dia-Wellness liszt ITT)

– 120 g Dia Wellness sütőliszt ( Dia-Wellness liszt ITT)

– 120 g teavaj

– 60 g eritrit  (eritrit ITT)

– 1 db tojássárgája

– 100 g 12%-os tejföl

– 1 csomag sütőpor ( foszfátmentes sütőpor)

Hozzávalók a túró töltelékhez:

– 750 g zsírszegény túró

– 100 g eritrit  (eritrit ITT)

– 3 db tojás

– reszelt citromhéj

– vaníliaaroma (fűszernövények ITT)

– 20 g zabkorpa (zabkorpa ITT)

Hozzávalók a habrácshoz:

– 3 db tojásfehérje

– 50 g porrá őrölt  eritrit  (eritrit ITT)

– 150 g cukormentes baracklekvár ( ez alapján készítettem) ( vagy cukormentes lekvár ITT)

Elkészítés:

A lisztet tálba szórom, hozzáadom a sütőport és az eritritet is elkeverem benne. Majd a hideg vajat kockákra vágom belemorzsolom a lisztbe. Hozzáadom a tojássárgáját és a tejfölt, és omlós tésztát gyúrok belőle. Ezután alufóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe 30 percre.

Eközben elkészítem a túrós tölteléket. A túrót villával áttöröm, hozzáadom az eritritet, a 3 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és a vaníliaaromát. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatos mozdulatokkal a túróhoz keverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom akkorára mint a tepsi, és beleillesztem. Villával megszurkálom, és 10 percig elősütöm 180 fokon a legalsó sínen. Ha kész megszórom a zabkorpával, és rásimítom a túró tölteléket, úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen. Visszateszem a sütőbe alul felül sütési funkción, 180 fokon, 25 percig sütöm, de egy ráccsal feljebb. 

Amíg sül, elkészítem a habrácsot.3 db tojásfehérjét kemény habbá verek, majd beleteszem az eritritet, és tovább verem habverővel. Habzsákba töltöm, és csillag kinyomót használva a  túrókrém tetejét berácsozom. Ezután ismét visszateszem sülni 120 fokon, ugyanazon a rácson, mint ahol túrókrémmel együtt sütöttem ( alulról a második sín) 10 percig sütöm.Ha kész a habrács közeibe lekvárt teszek. Nekem nagyok voltak a rács közök, így teáskanállal igazgattam bele a lekvárt, de azt is lehet habzsákból rányomni. Megvártam amíg kihűlt, és vizes késsel felszeleteltem.

1 adag (123 g) tápértéke: (15 szelettel számolva)
kcal: 196.02 g
 
fehérje: 13.51 g

szénhidrát: 13.19 g

zsír: 9.63 gimg_2149.JPG

img_2146.JPG

img_2148.JPG

 

img_2147.JPG

 

 

Write a comment