Miért írok erről? 

Mert sajnos nap, mint nap találkozok ezzel a jelenséggel a vendégeim körében, különböző közösségi csoportokban. Kívülről jobban felismerhetőek ezek a tünetek. Olyanokról beszélek, akik szinte semmit nem mernek enni, akik nem mennek közösségbe, mert csak azt eszik meg, amit ők készítenek. Ezáltal a szociális életük, a társas kapcsolataik minősége romlik.

De vajon valóban betegségről van szó?

Mikortól minősül betegségnek, mikor kell komolyan venni?

Például engem érint a betegség, mert sokat foglalkozok az étrendemmel, az egészséges táplálkozással, hiszen ez a munkám?

Vagy érint egy olyan nőt, aki szigorúan diétázik,  és keményen eddz és bűntudata van, mert megevett egy kocka milka csokoládét?

MI AZ ORTHOREXIA?

A bulimia és az anorexia után itt egy kevésbé ismert kórkép, az orthorexia, amikor is a beteg az egészséges táplálkozás megszállottjává válik. Orthorexia nervosának nevezik azt a betegséget, amikor valaki kórosan, minden körülmények között, folyamatos belső kényszertől vezérelve úgy érzi, hogy egészségesen kell táplálkoznia. Amennyiben a beteg megsérti az önként vállalt egészséges étrendet, hatalmas bűntudatot érez. Az orthorexiánál (orthosz = helyes, orexisz = étvágy) nem az étel mennyisége, hanem a minősége van előtérben. A betegségben szenvedők kórosan csak az egészséges ételeket keresik, az egészségtelen ételeket pedig kerülik. A betegek sokszor töprengenek azon, hogy mit ehetnek, rengetegszer böngészik az élelmiszerek összetételét, és gondolkoznak azon, hogy amit fogyasztanak, nem elég egészséges, és mi az, mi annál még egészségesebb lehet.

BRATMAN TESZT

  • Több mint három órát tölt naponta az étrendjén gondolkodva?
  • Már több napra előre megtervezi mit fog enni?
  • Fontosabb az étkezéseinek a táplálkozási értéke, mint az evés élvezete?
  • Csökkent az életminősége azzal, hogy az étrendje minősége javult?
  • Mostanában szigorúbb lett önmagához?
  • Nőtt az önbecsülése az egészséges táplálkozástól?
  • Felhagyott olyan korábban fogyasztott élelmiszerek evésével, amit szeretett, annak érdekében, hogy “jó” ételt egyen?
  • Nehézkessé teszi-e az étrendje, hogy házon kívül egyen, eltávolítva Önt a családjától és a barátaitól?
  • Bűnösnek érzi-e magát, ha eltér az étrendjétől?
  • Békében érzi-e magát saját magával és teljes kontroll alatt, amikor egészségesen táplálkozik?
Ha 4 vagy 5 igen válasza volt a fenti kérdésekre, azt jelenti, ideje, hogy jobban lazítson az étrendjén.

 

Ha minden kérdéssel igennel válaszolt, akkor valószínűleg teljes mértékben rögeszméje az egészséges ételek fogyasztása.

 

Saját vélemény

Azért éreztem fontosnak megírni ezt a cikket, mert a betegség nem annyira ismert. Pedig rengeteg életmódváltót érint. Remélem sokan elgondolkoznak, hogy ők vajon beletartoznak-e ebbe a körbe.

Személy szerint én akkor hívom fel a betegségre a figyelmet, ha egyértelműen veszélyezteti ezzel az egészségét, illetve ha egyértelműen romlik ezzel a szociális élete.

Lehetsz elhivatott az egészséges táplálkozás iránt, de egy pohár bortól senkinek nem lesz baja. Szinte bárhova ültök be a barátokkal egy vacsorára, tudsz olyan ételt választani, ami bele fog férni a táplálkozási szokásaidba. Ha néha engedsz a kísértésnek, és másnap folytatod a diétát azzal még semmit nem rontottál el.

Véleményem szerint, aki komolyabban foglalkozik a táplálkozással, az érintett volt már a betegségben. Több ember beszámolt már erről. Valószínű én is. DE! Tudni kell leküzdeni. Ma már inkább vagyok a #balancedeating híve, és bár sokat foglalkozom a táplálkozással és odafigyelek mit eszem, vannak alkalmak mikor egyáltalán nem görcsölök rá, és eszem ami jól esik ( nem ész nélkül), de nem vonok meg magamtól semmit. Tehát itt is talán a legfontosabb az arany középút, Buddha egyik legnagyobb felismerése és tanítása.

/A cikk nem helyettesíti  a szakképzett orvosi tanácsadást./

 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Write a comment