Édesburgonya VS. Sima burgonya

Annak idején, mikor elkezdtem egészségesen táplálkozni, még nem is lehetett édesburgonyát kapni, csak elvétve nagy budapesti piacokon. Ma pedig már annyira népszerű lett, hogy a legkisebb falu élelmiszer boltjában is alap élelmiszernek minősül. Pedig hozzáteszem, az édesburgonya megterem itthon, akárcsak a sima burgonya.

Szegény burgonya szinte szitokszó lett, ha diétáról van szó… ez is olyan elterjedt bullshit mint, hogy este 18 óra után már ne együnk, mert az hizlal.

BURGONYA VS ÉDESBURGONYA 

 

Melyik jobb vagy rosszabb a diétában? Mi szól az egyik ellen vagy mellett?

A glikémiás értékük között nagy különbség nem mutatható ki. Viszont a normál burgonya esetében a hűtés során a keményítő egy része rezisztens keményítővé alakul, mely a vércukor szintedre is jótékony, illetve a bélflórát is táplálja.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hűtött burgonya ( főtt és 24 órán keresztül 8 fokon tárolt) csökkenti a glikémiás indexet és az inzulin indexet. A hűtött burgonyának magasabb a rezisztens keményítő tartalma. Ez a bélflóra táplálás szempontjából is hasznos. Ha pedig a visszahűtött burgonyát ecettel fogyasztjuk még jobban csökkenti a glikémiás indexet (43%-al a frissen főtt burgonyához képest) és az inzulin választ (31%-al a frissen főtt burgonyához képest) és a MIKROBIOMUNKAT is tápláljuk.

A rosttartalma az édesburgonyának magasabb, ami normál emésztés mellett előnyös lehet, azonban vannak olyan esetek, amikor kimondottan nem is ajánlatos az édesburgonya, és a sima krumpli sokkal jobb választás, a megfelelő étel elkészítési eljárással természetesen.

Nem megfelelő emésztés  / IBS mellett az édesburgonya puffadást, emésztési problémákat okozhat. Ilyenkor vagy érdemes elhagyni, vagy kísérletezni, mi az a mennyiség, amit még jól tolerál a szervezetünk. A sima burgonya azonban alacsony FODMAP étrendbe is beilleszthető.

Az édesburgonya nem tartalmaz lektineket, anti tápanyagokat, mely egy plusz pont az édesburgonyának. Az anti tápanyag elsősorban a héjában található, így érdemes mindig megpucolni, és úgy fogyasztani.

A táblázatban pedig néhány adatot emeltem ki:


Véleményem szerint, nem a burgonyával van a baj, hanem az ÉTELELKÉSZÍTÉSI ELJÁRÁSOKKAL. A fentiekből láthatjuk, hogy mindkettő beilleszthető egészséges ember esetében még egy diétás étrendbe is. Mindössze a megfelelő konyhatechnológiára kell ügyelni.

Ide sorolható a törött burgonya is, mely szintén gyors szénhidrát lesz, a konyhatechnológiának köszönhetően. Nem beszélve arról, hogy azért az igazi törött krumpli egy nagy adag vajjal/tejföllel készül.

TEHÁT KERÜLD (Édesburgonya esetén is):

  • OLAJBAN SÜLT BURGONYA

/ Akkor is, ha kókuszolajban sütöd ki./

  • TÖRÖTT BURGONYA

/A törött burgonya is, mely szintén gyors szénhidrát lesz, a konyhatechnológiának köszönhetően. Nem beszélve arról, hogy azért  az igazi törött krumpli egy nagy adag vajjal/tejföllel készül./

HELYETTE:

  • FŐTT, HŰTÖTT BURGONYA
  • SÜLT BURGONYA SÜTŐBEN

 

A  képen egy ebédem és a hétvégi kerti party vacsorám: serpenyőben sütött ponty szelet, saláta, főtt hűtött burgonya fehérborecetes olívaolajas zöldfűszeres öntettel.

Megfelelő emésztés mellett, érdemes változatosan mindkettőt fogyasztani, diétás étrendbe is. Ügyelve a konyhatechnológiára, és természetes egyénre szabottan a mennyiségekre.

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16034360

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2557/2

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2