Női hormonális rendszer összefüggései

Az alábbi rajz egy EGYSZERŰSÍTETT ábra a női hormonális rendszer összefüggéseiről. Mégis elég bonyolultnak tűnik. Nem véletlen mondom mindig, hogy itt minden mindennel összefügg. Ha egy valahol valami megborult, nagy valószínűséggel több helyen is probléma van. Na ez alapján, mondja nekem valaki, hogy neki „csak” ez vagy az a problémája..

 

Ha Téged is érint valamelyik probléma, keresd az életmódváltó csomagjaimat. ( maxi és speciális) Hiszen megfelelő étrenddel és a megfelelő vitamin és ásványi anyagok pótlásával, megfelelő sporttal sokat tehetünk az egészségünk javulása érdekében.

Nagy valószínűséggel nem így van, mégse gondolkodunk holisztikusan.

A menstruációs zavar, a mellcsomó, a petefészekciszta, a meddőség, a túlsúly vagy a rosszindulatú folyamat a helytelen életmód, a tápanyag hiány, hormonális zavar, a stressz, a káros környezeti hatások és a lelki problémák együttes következménye.

Sajnálatos módon a jelenlegi orvoslás a legtöbb esetben a tünetek elnyomására, nem pedig az okok megszüntetésére irányul.

A hormonális rendszer problémái:

 • menstruációs zavarok
 • PMS
 • endometriózis
 • petefészekciszta
 • policisztás petefészek szindróma (PCOS)
 • meddőség és vetélés
 • korai menopauza
 • daganatos megbetegedések

Ezeknek az okai lehetnek (általánosságban):

 • tartós stressz hatások
 • helytelen táplálkozás (finomított szénhidrátok, túlzott állati eredetű termékek fogyasztása, magas ösztrogéntartalmú táplálékok túlsúlya)
 • rost-,vitamin- és ásványi anyag hiány
 • táplálkozási zavar, koplalás
 • xenoösztrogének (vegyszerek, háztartási vegyszerek, csapvíz, állati eredetű élelmiszerek, fogamzásgátlók stb)

Természetesen minden betegségnek összetett a kezelési módja. Viszont minden összefüggésben van egymással. Például a PCOS kialakulása egyrészt lelki eredetű. A stressz hatások komoly szerepet játszanak a kialakulásában. A tartós stressz esetén a stressz hormon nagyrészt progeszteronból képződik, így csökken a progeszteron szint ( progeszteron lopás)  valamint számos hormonok( pajzsmirigy, prolaktin) szintje is megváltozik. Másrészt a magzati korban károsodott tüszők jelenléte a petefészekben. Valamint a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárul. Azonban ez a szénhidrát-anyagcsere zavar és az inzulinrezisztencia kialakulásához is vezethet.

Pajzsmirigy alulműködés kiváltó oka lehet tápanyag hiány, gyulladás, hormonális zavar, drasztikus fogyókúra, nehézfémek, jódhiány stb. Az ösztrogének gátolják a pajzsmirigyhormonok aktivitását, így az ösztrogén túlsúly előbb-utóbb a pajzsmirigy működését is befolyásolja. A gyógyszeres kezelés sok esetben csak a laboreredményeken mutat változást, sokszor a tünetek megmaradnak és/vagy hosszú távon az életminőség mégsem rendeződött.  Így itt is nagyon fontos stressz csökkentése, a megfelelő táplálkozás, a szervezet regenerációja és a hormonegyensúly helyreállítása.

Az endometriózis kialakulása szintén összefüggésbe hozható az ösztrogén dominanciával valamint lelki okokra is visszavezethető.

Jól látható tehát, hogy a különböző betegségek összefüggnek, és holisztikusan kell szemlélni a betegségeket. Valamint a stressz minden esetben közre játszhat ezeknek a kialakulásában, így a mellékvese támogatás minden esetben fontos pillér a betegségek kezelésében.

Ha Téged is érint valamelyik probléma, keresd az életmódváltó csomagjaimat. ( maxi és speciális) Hiszen megfelelő étrenddel és a megfelelő vitamin és ásványi anyagok pótlásával, megfelelő sporttal sokat tehetünk az egészségünk javulása érdekében.

Források:

Dr. Detlef Pape, Dr. Beate Quadbeck, Anna Cavelius Hormonképlet

Dr. Csiszár Miklós- Nora Igloi Syversen Női igazságok