Szeretek új dolgokat beiktatni az étrendbe, új dolgokat kipróbálni. Így történt, hogy rendeltem sárgaborsó lisztet az Ataisz webáruházból. Mielőtt megosztanám Veletek a receptet, nézzünk pár dolgot a sárgaborsóról, miért is érdemes beiktatni az étrendünkbe!

A sárgaborsó lisztet az Ataisz webáruházból szereztem be:

 

  • A sárgaborsó, illetve másik variációja a zöld feles borsó nem más, mint az éretten leszüretelt borsó, tudományos nevén a Pisum sativum termése.
  • A kifejezetten étkezési célokra termesztett száraz sárgaborsó rengeteg, a szervezet számára jótékony anyagot tartalmaz. Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.
  • Szénhidrátban és rostokban rendkívül gazdag. A benne található szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, ideális a felszívódása.
  • Magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést.
  • Kiemelkedő a fehérjetartalma, aminek aminosav-összetétele tökéletes az emberi szervezet számára.Nagyon laktató a sárgaborsó, hiszen fehérjében gazdag.
  • Vérnyomás-csökkentő, szívbetegség-megelőző hatása is bizonyítást nyert, sőt a krónikus vesebetegségek megelőzésében is meghatározó szerepet játszik.
  • Különösen az egyoldalú táplálkozás, vegetáriánus étrend mellett fontos, hogy kerüljön az étrendbe sárgaborsó is. A vegetáriánusok számára a legideálisabb táplálék ez a zöldségféle, hiszen minden fontos anyag megtalálható benne, ami a húsban is megvan.
  • A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne.

  • A sárgaborsó tavaszi fáradtság ellen is ideális, remek folsav- és B-vitaminforrás

  • A B-vitaminok és a magnézium is jó hatással vannak az idegrendszerre, káliumtartalma pedig csökkenti a vérnyomást.
  • .A benne található izoflavin, ami egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti. 

  • World’s Healthiest Foods nevet viselő alapítvány a legegészségesebb táplálékok közé sorolta a sárgaborsót. 

  • Táplálja az izmokat, valamint vérnyomáscsökkentő hatása is van.
  • A folsav segít az álmatlanság és a depresszió megelőzésében is.
  • A várandósság első hónapjaiban a sárgaborsó fogyasztása hozzájárul a baba gyarapodásához, segíti a gerinc megfelelő fejlődését.
  • Az E-vitamin szükséges az agy és a szív táplálása szempontjából, így ezen időszakban igyekezzünk minél több sárgaborsót fogyasztani.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Write a comment