Indítok egy új cikk sorozatot. Ezekben a bejegyzésekben edzés ötleteket fogok bemutatni. Első körben olyanokat, melyeket otthon is el tudtok végezni, hiszen tudom, hogy nagyon sokan nem tudtok edző terembe járni. Először kezdjünk négy olyan gyakorlattal, amely elsősorban a farizmokat, combfeszítőket és a combhajlítókat dolgoztatja meg. Csináljátok meg ezt a négy gyakorlatot 3-4 körben, és garantált az izomláz másnapra!
 

1. SZUMÓ GUGGOLÁS

  

A gyakorlat közben dolgozik a farizom, a combfeszítő izmok és a combközelítő izmok. Állj csípőszélességnél kicsit szélesebb terpeszbe. Lábfejed is mutasson nagyobb szögben enyhén kifelé, a karjaid legyenek a teste elé. Egyenes törzzsel ereszkedj guggolásba egészen addig, míg a feneked a térded vonalába nem kerül. Törekedj arra, hogy ne emeld fel gyakorlat közben a sarkadat.A térded ne essen előrébb, mint a bokád! Ezután lassan emelkedj fel kiinduló helyzetbe, de ügyelj arra, hogy térdeid ne feszítsd túl. Ha nincs súlyzód vegyél a kezedbe egy vizes palackot, és azzal nehezítsd a feladatot. A gyakorlatból végezz 15-20 ismétlést.
 

2. BOLGÁR GUGGOLÁS

A feladat elsősorban a combfeszítő izmokat és a farizmot dolgoztatja. Másodlagosan a csípőizmok, gerincfeszítő és a vádli dolgozik.
Az egyik lábaddal támadóállásba lépj előre, a hátul maradt lábadat pedig rakd fel egy padra, úgyhogy az egyik láb a talajon, a másik láb lábfejtámasszal hátul a padon van. Az elől lévő láb sose megy a boka vonala elé, a törzsed legyen végig egyenes. Használd ki a teljes mozgástartományt, minél lejjebb mész a farizom annál jobban dolgozik. A farizmokat és a törzsizmokat végig tartsd feszesen. Először súly nélkül gyakorold a feladatot, hogy helyesen tudd kivitelezni.
Végrehajtás: a mozgás során engedd lefelé magad, folyamatosan hajlítsd be az elöl lévő lábat addig, még a hátul lévő láb térde épphogy nem érinti a talajt. Az alsó ponton tartsd meg a mozdulatot egy pillanatig, majd emelkedj vissza a kiinduló helyzetbe! A gyakorlatból lábanként végezz 10-10 ismétlést.

 

3. KITÖRÉS EGYKEZES SÚLYZÓVAL

A feladat dolgoztatja a combfeszítő, combhajlító izmokat és a farizmokat. Másodlagosan pedig a vádli, és a gerincfeszítőket. Vegyél a kezedbe két darab egykezes súlyzót. Lépj előre az egyik lábaddal egy nagyot. Az elöl lévő lábszárad függőleges helyzetbe kerül, a térded ne haladja meg előre fele a boka vonalát.A hátul levő lábad sarka emelkedjen fel a talajról, a térded lefele nézzen. Törzsed legyen egyenes, és végig előre fele nézz.Lépj vissza a kiinduló helyzetbe, majd ismételd meg a másik lábbal is. A gyakorlatból lábanként végezz 10-10 ismétlést.

4. FELLÉPÉS ZSÁMOLYRA, PADRA, BOXRA EGYKEZES SÚLYZÓVAL

A feladat dolgoztatja a farizmot, a combfeszítőket,és a combhajlítókat. Másodlagosan a gerincfeszítőket, a combhajlítókat és a comb közelítőket, vádli és a hasizmokat. Vegyél a kezedbe két darab egykezes súlyzót, és állj egy 30 vagy 50 centiméteres pad elé. Majd az egyik lábaddal lépj fel a padra, és teljesen egyenesedj ki. Lépj vissza a talajra, majd végezd el a feladatot ellenkező lábbal is. A gyakorlatból lábanként végezz 10-10 ismétlést.
 

Write a comment