A pasztinák a zellerfélék családjába tartozó faj, amely a sárgarépával rokon és Európában őshonos gyökérzöldség. Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Népies nevei: fehérrépa, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. A petrezselyemnél nagyobb tápértékű. A 16-22 centiméter hosszú gyökér a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű.
Minden olyan ételben felhasználható, amelybe petrezselymet használnak, de kevesebb kell belőle, és az ételnek édeskés ízt ad. A gyökér keményítőt, fehérjét, pektint és C-vitamint tartalmaz. A paszternák jó beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi gyökérzöldség, különösen a viszonylag nagy fehérje- és ásványi só-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható.
Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő illetve gyomorbajok esetén jó hatású. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor és emésztési bántalmakra és jótékonyan hat a légzésre.
 
 
 

12718200_239767159711146_5233682722256806448_n

Write a comment