Táplálkozás tanácsadóként ( és hormonális táplálkozás tanácsadóként)  valamint személyi edzőként gyakran hallom, hogy „szénhidrátmentes diétát folytatok”. Már a diéta szónál is felvonom a szemöldököm, de ahol tényleg nehezen állom meg, hogy szó nélkül elmenjek, az a „szénhidrátmentes diéta” szó. Tekintsünk el attól, hogy a diétázók egy része, azzal sincs tisztában, hogy mi az, ami szénhidrátot tartalmaz. (igen, az almában például van szénhidrát)

Igen, valóban rövidtávon gyorsan és eredményesen lehet fogyni az alacsony szénhidrát bevitellel. De vajon utána jár valaki annak, hogy mi történik utána? Hízás, jojó effektus, hormon problémák lehet hosszú távon a következménye. Tehát szénhidrát kell. Ami nem mindegy, az az, hogy mit, mikor és mennyit.

 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

 

Rezisztens keményítőnek nevezzük, azon keményítőket melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, mivel ellenáll az emésztő enzimeknek. Sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol jó táptalajt biztosítanak a vastagbélben élő mikroflóra számára. Így táplálva a bélflóránkat és egészségesen tartva a beleinket. A magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek kedvező hatással vannak a cukor és zsír anyagcserére, csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás illetve a vastagbél betegségek kialakulásának kockázatát.

A fogyasztásukkal kontrollálni tudjuk az inzulin szintünket. A keményítők felszívódásához, az emésztő enzimek segítségével a szervezetünk lebontja őket cukorrá (glükózzá), majd a vékonybélben szívódik fel a véráramba és energiával látja el a testünket. Minél lassabb a lebontás, annál lassabb a felszívódás is. A rezisztens keményítő, pedig lassítani tudja a sima keményítő felszívódását is. Így kevésbé terheli a hasnyálmirigyet, annál kevesebb inzulinra van szükségünk az elraktározáshoz.

Miért érdemes rezisztens keményítőt tartalmazó ételeket fogyasztani?

 • stabilabb, kevésbé hullámzó lesz a vércukorszintünk
 • fenntartja a napi energia szintünk stabilitását
 • elkerülhetjük a hasnyálmirigy kifáradását
 • csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulását
 • csökkenthetjük a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek kialakulását

Milyen ételekben található rezisztens keményítő?

 • gumós növények
 • gyökérzöldségek
 • zab
 • köles
 • főzőbanán
 • burgonya (kihűtve)
 • édesburgonya (kihűtve)
 • hűtött rizs
 • yam gyökér

     

Milyen ételkészítési eljárást alkalmazz?

A rezisztens keményítő előfordulását nagyban befolyásolja az étel elkészítési módja. Ha főzzük, hőkezeljük a gabonaféléket, burgonyát, rizst jelenősen lecsökken a mennyiségük. A folyamatot azonban vissza lehet fordítani, azzal, ha a főtt burgonyát vagy gabonát, rizst a főzés után kihűtjük, majd újra felmelegítjük. Ezzel a módszerrel az egyszerű keményítő visszaalakul rezisztens keményítővé.

Nem győzöm hangsúlyozni a vendégeim körében, hogy szénhidrátra mindenkinek szüksége van. A mennyisége, és a fajtája mindenkinél más. Ezt meghatározza az egyéni anyagcsere, az életmódja stb.

Fontos, hogy előtérbe helyezzük a biztonságos keményítő, rezisztens keményítő forrásokat, és ne féljünk fogyasztani ezeket.

 

Személyre szabott étrend és táplálkozás tanácsadás

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Források:
https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-resistant-starch#section10
https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/nutrients-food-and-ingredients/resistant-starch.html
https://drchristianson.com/30-amazing-resistant-starch-foods-for-better-digestion/
http://fatburningman.com/how-to-lose-fat-and-curb-hunger-with-resistant-starch/

 

 

 

 

 

Write a comment