A mamám, aki vidéken, a semmi közepén , egy kis faluban lakik, megkért, hogy legközelebb ha megyek hozzá vigyek neki szőlőmag őrleményt. Be kell vallanom hallottam már róla, vagyis inkább a szőlőmag lisztről, de el nem tudtam képzelni, hogy mit akar vele, mivel arra felé nem divat sem a paleo, sem a ” táplálkozzunk egészségesen”. Tehát, hogy leegyszerűsítsem, ott a kenyér fehér lisztből van, a rántott hús olajban sül.

Kíváncsivá tett, így utána néztem, és persze vettem is neki, ráadásul ragaszkodott egy megszokott fajtához. Ennek örömére kettőt kap, azt amit szeretett volna, és egy másik fajtát, hogy legyen egy kis meglepetés benne.

Tehát amit tudni kell róla:

A szőlőmag őrlemény rendelkezik a szőlő valamennyi jótékony összetevőjével és egészségvédő tulajdonságával. A szőlőmag őrlemény a szőlő valamennyi jótékony összetevőjét koncentráltan és a szervezet számára könnyen hasznosítható formában tartalmazza. Kizárólag szőlőmagból, vegyi eljárások és adalékanyagok hozzáadása nélkül készül.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatóanyagokat, fenolsavakat, E-vitamint – tokoferol – és OPC-t – oligomeric proanthocyanidins –, ennek köszönhetően a szőlőmag őrlemény fogyasztásával semlegesíthetők a gyulladásokat, rákot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a normálisabbnál gyorsabb sejtöregedést előidéző szabad gyököket. Különösen jól használható az emlő-, a prosztata-, a vastagbél- és a bőrrák prevenciójában, és a daganatok kezelésében. További gyógyhatása, hogy csökkenti a vérben a káros LDL koleszterin mennyiségét és szabályozza a vérnyomást, ami hozzájárul az érrendszeri betegségek megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. A szőlőmag őrlemény segíthet az Alzheimer-kór esetén, óvja a bőr és a haj egészségét, megelőzheti a hajhullást. Fogyasztásával a bőr rugalmasabbá, ellenállóbbá és simábbá válik Mivel fokozza az étkezési zsírok feldolgozását, a szőlőmag őrlemény alkalmazásával hatékonyabb lesz a fogyókúra, és gyorsabban elérhető a lapos has. Erősíti a látást, resveratrol tartalmából adódóan, támogatja a ráncok eltüntetését, feszesíti a bőrt, a glükóz lebontásának gyorsításával a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepet kap.Flavonoidjai megtisztítják a vért a felgyülemlett toxinoktól, valamint javítja a látást. 

Mit tudnak a polifenolok?

Eddig úgy gondolták, hogy csak a vörösborban találhatóak meg az áldásos hatású polifenolok, köszönhetően a hosszú héjon történő áztatásnak. Azonban kiderült, hogy a szőlőmagban bújnak meg, csak meg kell őrölni. A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek.    A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmag kivonata áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben.  Egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.               A szőlőmag-kivonat csökkentheti a szívinfarktus és a szélütést veszélyét, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást, enyhítheti a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit, a végtagokban érezhető zsibbadó, bizsergő érzést.

1./ Képesek megvédeni szervezeted az érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben.
2./ A szabadgyökök mérséklésével a sejtek és szövetek károsodásának mértéke csökken, kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek.
3./ Úgy védik a szíved, hogy csökkentik a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterinszinttel is könnyedebben leszámolsz, ha fogyasztod a szőlőmagolajat vagy -őrleményt.
4./ Hatásosak visszértágulat és az érszűkületből eredő lábfájás esetén, valamint más érrendszeri megbetegedésekben
5./ Mérsékelhetik a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) okozta tüneteket, vagyis a zsibbadást és bizsergést a végtagokban.
6./ Jól alkalmazhatóak a szem védelmére, szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. Egyaránt ajánlottak a sárgafolt betegségre (macula degeneráció) és szürke hályog ellen – e két betegség az időskori látáscsökkenés és vakság leggyakoribb oka.
7./ Az allergiás tüneteket is enyhíthetjük velük, mert gátolják a hisztamin termelődését. (A fokozott hisztamintermelés váltja ki az allergiás reakciókat.)

 Hogyan használd?

A szőlőmag őrlemény bármilyen folyadékba, joghurtba, gyümölcslébe, vízbe keverve fogyasztható. 

 Forrás:

Szőlőmag őrlemény hatásai

http://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-termekeink/szolomag-orlemeny

http://pinceszet.gere.hu/szolomag/csodalatos-szolomag/#toggle-id-1

szolomag_orlemeny_21

IMG_6121

Write a comment