Barion Pixel

Szafi Reform paleo fánk őszre hangolva sütőtökkel

 Volt még maradék sütőtökpürém, és most újból előkerült a narancsos sütőtök fánk receptem, a Nosalty recept verseny kapcsán. De annak ellenére, hogy diétásabb, mint egy mezei fánk, mégis csak csaló nasiként tartom számon. Ezt a problémámat orvosolja a  Szafi Fitt fánkpor, és a belőle készült fánkok. A leírás szerinti receptet már többször megsütöttem, ami nagyon finom, de gondoltam ezt mér nem lehetne egy kicsit ősziesebb kivitelben elkészíteni. Így került elő a hűtőmből, a fánkba a sütőtök, és egy kis mézes sütemény fűszerkeverék, a tetejére pedig őrölt fahéj. Házi cukormentes sárgabarack lekvárral ettem.

Hozzávalók:

Hozzávalók a tetejére:

Elkészítés:

A sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.

A fánkport keverjük el jó alaposan a citromhéjjal, és a mézes sütemény fűszerkeverékkel. Egy másik tálban mérjünk ki 10 gramm vizet, majd adjuk hozzá az 1 egész tojást, és a tojásfehérjelét, és alaposan keverjük el, végül adjuk hozzá a citromhéjas fánkport, és dolgozzuk sűrű, csomómentes masszává. A masszához adjuk hozzá a sütőtökpürét, és keverjük csomómentesre. 25 percig pihentessük az így kapott masszát. 25 perc után kissé lágy, de gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, amit bambuszrost lisztes felületen nyújtsunk ki. Ha túl lágy lenne a tészta, Szafi Reform bambuszrost lisztet adjunk hozzá. Gyúrjunk át jó alaposan, majd nyújtsuk ki, végül egy közepes méretű pohár szájával (vagy fánkszaggatóval) szaggassunk belőle 6 darab fánkot. Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy magasabb falu fazékban, és ha már forró vegyük kisebbre a hőfokot.  A felmelegedett kókuszolajba tegyük bele a fánkokat, és oldalanként süssük addig, amíg szép aranybarna nem lesz a színe. Az első oldalukat fedővel, a második oldalukat pedig fedő nélkül süssük. Sütés közben szépen megnőnek a fánkok. Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön, majd por eritrittel és fahéjjal szórjuk meg, majd hozzáadott cukortól mentes lekvárral vagy házilag készített cukormentes lekvárral tálaljuk. Aki szigorú, zsírszegény diétát követ, sütőben is sütheti, igaz úgy elveszíti az igazi fánkos ízét, mint ahogy az összes sütőben sült fánk.

Tápértéke az egész adagnak( tehát nálam 6 db fánknak, lekvár nélkül)

kcal: 173.52

fehérje:13.59 g

szénhidrát: 15.45 g

zsír: 6.68 g

img_7587

img_7585

img_7586

Az alsó két képnél módosítottam a hozzávalókon, de az elkészítési mód ugyanaz volt.

Hozzávalók 5 fánkhoz:

  • 45 g sütőtök püré
  • 0,5 db tojás
  • 60 g tojásfehérjelé ( kb. 2 tojás fehérje)
  • 10 ml víz
  • 5 g reszelt narancshéj
  • Szafi Fitt paleo mézes sütemény keverék vagy  Fűszerész mézes sütemény fűszerkeverék 
  • 50 g Szafi Fitt fánkpor 
  • + bambuszrost liszt a nyújtáshoz 

Hozzávalók a tetejére:

  • cukormentes almapüré
  • szilva
  • narancs
  • törökmogyoró
  • cukormentes csokoládé ( paleo diéta esetén paleo étcsokolàdé)
  • szárított tőzegáfonya
  • virágpor
  • Waldenfarm csokoládé öntet ( nem paleo)

Kövess a social media csatornákon!

Kellene egy kis segítség a helyes táplálkozáshoz?

Kattints a gomb ra, és nézd meg a letölthető e-bookokat, amelyek Neked is segítenek!

Rendszeres mozgás otthon, segítséggel?

Ha Te is elfoglalt vagy, vagy nem szereted a kondi termeket, otthonod kényelméből is kihasználhatod a személyi edzés hatékonyságát!

Húsgombócos teljes kiőrlésű spagetti

Teljes kiőrlésű spagetti halloweeni kiadásban. Egyébként bármelyik időszakban elkészíthető. Teljes kiőrlésű spagetti helyett hajdina vagy vöröslencse tésztát szoktam használni, de az pont elfogyott. Hozzávalók a mártáshoz: 1/2 fej vöröshagyma...

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó. Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát. Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak...