Nincsenek termékek a kosárban.
Volt még maradék sütőtökpürém, és most újból előkerült a narancsos sütőtök fánk receptem, a Nosalty recept verseny kapcsán. De annak ellenére, hogy diétásabb, mint egy mezei fánk, mégis csak csaló nasiként tartom számon. Ezt a problémámat orvosolja a Szafi Fitt fánkpor, és a belőle készült fánkok. A leírás szerinti receptet már többször megsütöttem, ami nagyon finom, de gondoltam ezt mér nem lehetne egy kicsit ősziesebb kivitelben elkészíteni. Így került ki a hűtőmből, bele a fánkba a sütőtök, és egy kis mézes sütemény keverék, a tetejére pedig őrölt fahéj. Házi cukormentes sárga barack lekvárra ettem, ami ez alapján a recept alapján készült. És igen, ezt az adagot képes voltam egyszerre egyedül megenni, és nem szégyellem! 😀
Hozzávalók:
- 90 g sütőtök püré
- 1 tojás
- 60 g tojásfehérjelé ( kb. 2 tojás fehérje)
- 10 ml víz
- 5-10 g reszelt citromhéj (citromhéj ITT)
- Szafi Fitt paleo mézes sütemény keverék vagy Fűszerész mézes sütemény fűszerkeverék (fűszerkeverék ITT )
- 80 g Szafi Fitt fánkpor ( paleo lisztkeverék ITT)
- + bambuszrost liszt a nyújtáshoz ( bambuszrost ITT)
Hozzávalók a tetejére:
- házi cukormentes baracklekvár vagy cukormentes lekvár ( cukormentes lekvár ITT)
- porrá őrölt eritrit (eritrit ITT)
Elkészítés:
A sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.
A fánkport keverjük el jó alaposan a citromhéjjal, és a mézes sütemény fűszer keverékkel. Egy másik tálban mérjünk ki 10 gramm vizet, majd adjuk hozzá az 1 egész tojást, és a tojásfehérjelét, és alaposan keverjük el, végül adjuk hozzá a citromhéjas fánkport, és dolgozzuk sűrű folyékony, csomómentes masszává. A masszához adjuk hozzá a sütőtökpürét, és keverjük csomómentesre. 25 percig pihentessük az így kapott masszát. 25 perc után kissé lágy, de gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk, amit bambuszrost lisztes felületen nyújtsunk ki. Ha túl lágy lenne a tészta, Szafi Fitt bambuszrost lisztet adjunk hozzá. Gyúrjunk át jó alaposan, majd nyújtsuk ki, végül egy közepes méretű pohár szájával (vagy fánkszaggatóval) szaggassunk belőle 6 db fánkot. Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőben, és ha már forró vegyük takarékra a hőfokot A felmelegedett kókuszolajba tegyük a fánkokat, és oldalanként süssük addig, amíg szép aranybarna nem lesz a színe. Az első oldalukat fedővel, a második oldalukat, pedig fedő nélkül süssük! Sütés közben szépen megnőnek a fánkok. Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön, majd poreritrittel és fahéjjal szórjuk meg, majd hozzáadott cukortól mentes lekvárral vagy házilag készített cukormentes lekvárral tálaljuk. Aki szigorú, zsírszegény diétát követ, sütőben is sütheti, igaz úgy elveszíti az igazi fánkos ízét, mint ahogy az összes sütőben sült fánk.
Tápértéke az egész adagnak( tehát nálam 6 db fánknak, lekvár nélkül)
kcal: 173.52
fehérje:13.59 g
szénhidrát: 15.45 g
zsír: 6.68 g
Az alsó két képnél módosítottam a hozzávalókon, de az elkészítési mód ugyanaz volt.
Hozzávalók 5 fánkhoz:
- 45 g sütőtök püré
- 0,5 db tojás
- 60 g tojásfehérjelé ( kb. 2 tojás fehérje)
- 10 ml víz
- 5 g reszelt narancshéj
- Szafi Fitt paleo mézes sütemény keverék vagy Fűszerész mézes sütemény fűszerkeverék
- 50 g Szafi Fitt fánkpor
- + bambuszrost liszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a tetejére:
- cukormentes almapüré
- szilva
- narancs
- törökmogyoró
- cukormentes csokoládé ( paleo diéta esetén paleo étcsokolàdé)
- szárított tőzegáfonya
- virágpor
- Waldenfarm csokoládé öntet ( nem paleo)