Szerdán meghívást kaptam a Fem3 cafe műsorába. Karácsonyi diétás almás pite muffint készítettem. A videót ITT visszanézhetitek! A pontos recepetet és a leírást pedig leírtam ide.
Hozzávalók a tésztához: ( 12 darab muffinhoz)
- 200 g Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék ( más Dia wellness liszttel is elkészíthető)
- 180 g zsírszegény túró
- 1/2 csomag sütőpor
- 30 g kókuszolaj
- 50 g eritrit
- 1 dl mandulatej
- csipet só
- pár csepp vanília aroma (elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 600 g alma ( kb 4 darab)
- 1 ek. őrölt fahéj ( vagy ízlés szerint)
- 20 g eritrit ( vagy ízlés szerint)
Hozzávalók a tetejére:
- egy tojás a lekenéshez
- eritrit ( porrá őrölt)
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor kicsivel több tejet. Ezután gyúrjuk alaposan át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki körülbelül 5 mm vastagra. Én egy körülbelül 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval köröket szaggattam, majd – mivel nagyobb körökre volt szükségem, mint amekkora a legnagyobb pogácsa szaggatóm- nyújtófával nagyobbítottam rajta. Persze ez a művelet megspórolható, ha van a muffin formánkhoz méretezett szaggató, vagy egyéb szaggatásra alkalmas eszközünk. Ezután a köröket szilikonos muffin formába helyeztem, úgy, hogy az oldalát is fedje a tészta. Ne használjuk fel az összes tésztát, mert a tetejére még kelleni fog. Ezután készítsük el a tölteléket. Az almát pucoljuk meg, majd reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét, és ízesítsük eritrittel és fahéjjal ízlés szerint. Az almás tölteléket a muffin formákba töltjük. A maradék tésztát kinyújtjuk. Mivel közeleg a karácsony, a muffinokat igyekeztem karácsonyi köntösbe öltöztetni, így rácsozás helyett, csillagokkal díszítettem a tetejét. Csillag alakú kiszúróval szaggassunk csillagokat, és egy muffinra helyezzünk két darabot, úgy, hogy a csillagok sarkai a muffin széléhez érjenek ki. Nekem a csillagok fedték egymást kicsit. Egy tojást felverünk, és lekenjük a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ha kihűlt a tetejét megszórjuk a fahéjas porrá őrölt eritrit keverékkel.
Tápérték 1 muffinban:
kcal: 119.84
fehérje: 6.41 g
szénhidrát: 14.14 g
zsír: 3.8 g