Én személy szerint nem rajongok a bejgliért, de lehet azért mert otthon mindig a klasszikus diós és mákos bejgli volt. A mákos sütit régen egyáltalán nem szerettem, de annyira a diósat se, kivéve a zserbót, az pedig szintén mindig volt, így egyértelmű melyiket választottam. Idén úgy készítem a karácsonyi sütiket, hogy Titeket is megkérdeztelek, hogy ki milyen receptet szeretne látni. A bejgli élen járt, így egyértelmű volt, hogy elkészítem. Most egy kicsit másféle töltelékkel készült, de lehet dióval és mákkal is tölteni. Bevallom, az első kísérletem nem lett tökéletes, így elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvem, és azt a receptet módosítottam. Jelentem tökéletes bejglit kaptam, ami szénhidrát csökkentett, és cukormentes!
Hozzávalók 2 nagy rúdhoz vagy 3 kisebb méretűhöz: ( 20 szeletre vágva)
- 500 g Dia Wellness CH mínusz liszt
- 160 g kókuszolaj
- 2 tojás
- csipet só
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl cukormentes mandulatej ( élesztőhöz)
- 2 teáskanál eritrit ( élesztőhöz)
- 120 ml cukormentes mandulatej ( tésztához)
- 40 g eritrit
- + 1 kis tojás a lekenéshez
- +1 tojásfehérje a lekenéshez
- + búzasikér vagy liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
Az 1 dl mandulatejet megmelegítjük az élesztőhöz, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát. Lisztezett felületen, vagy búzasikérrel megszórt deszkán gyúrjuk át. A búzasikér használata azért lehet hasznos, mert a teljes kiőrlésű liszteknek, zablisztnek, diétás liszteknek magasabb a rosttartalma, és alacsonyabb a sikér tartalma. Ha használunk egy kevés búzasikért jobban megkel a tészta, ezáltal egy puhább, foszlósabb tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük két órát. Ezután nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra és körülbelül 3-4 mm vastagra. A kiválasztott töltelékkel kenjük meg a tésztalap tetejét egyenletesen, úgy, hogy körbe 2-2 cm-re már ne kenjünk. Ezután mind a 4 oldalánál üresen hagyott tésztát kenjük le tojásfehérjével és hajtsuk be, nyomkodjuk le majd tekerjük fel a tésztát, úgy hogy a vége alul legyen. Helyezzük sütőpapíros tepsire, és kenjük le egy tojással. Hagyjuk pihenni 1 órát. Ezután kenjük le egy tojásfehérjével. Hústűvel vagy egy villával szurkáljuk meg koppanásig, hogy a gáz távozni tudjon sütés közben és ne repedjen meg. Előmelegített sütőben légkeverésen 160 fokon 25-30 percig süssük. Én egy rudat 20 szeletre vágtam. Természetesen ha mindkét töltelékkel el szeretnénk készíteni a receptet a tésztából dupla adagot kell készíteni, hogy két rudat kapjunk.
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez: ( 1 rúdhoz)
- 250 g natúr gesztenyemassza ( cukor és édesítőszer nélküli)
- 20 g eritrit
- 2 dl cukormentes mandulatej
- rumaroma, ízlés szerint
A gesztenyés töltelékhez gesztenyét olvasszuk ki, és keverjük krémesre a többi hozzávalóval ízlés szerint.
Hozzávalók a kakaós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)
- 40 g zsírszegény holland kakaópor
- 40 g eritrit
- 100 ml cukormentes mandulatej
- 10 g kókuszolaj
A kakaós töltelékhez kakaóport, az eritritet, és a mandulatejet tegyük fel főni, és keverjük csomómentesre. Ha kész, vegyük le a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, és keverjük bele a kókuszolajat.
Hozzávalók a mákos vörös áfonyás töltelékhez (1 rúdhoz):
- 100 g darált mák
- 50 g por eritrit
- 3 teáskanál por vaníliás eritrit
- kevés reszelt citromhéj ( elhagyható)
- 40 ml víz
- 50 g vörös áfonya
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a por eritritet, a vaníliás eritritet, a reszelt citromhéjat , hozzáadjuk a felforrósított vizet, végül a vörös áfonyát, és hagyjuk kihűlni. Teljesen hűljön ki, akkor lesz szárazabb a töltelék, ami fontos, hogy ne repedjen ki a tészta.
Hozzávalók a diós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)
- 100 g darált dió
- 75 g eritrit
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- rum vagy rumaroma
- 1 teáskanál vaníliás eritrit vagy vanília őrlemény
- kevés őrölt fahéj
- 30 ml cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
- 1 evőkanál zabkorpa
A diótöltelékhez a darált diót, a vaníliás eritritet és az eritritet kávédarálóban összedaráljuk. Hozzáadjuk a felforrósított tejet. Hozzákeverjük a citromhéjat, a fahéjat, rum aromát majd a zabkorpát és hagyjuk kihűlni. Teljesen hagyjuk kihűlni, mert utána lesz megfelelő állagú. Ami fontos, mert ha nem nagyon folyékony a töltelék szétreped a bejgli sütés közben.
Tápérték 1 szelet gesztenyés bejgliben:
kcal:108.51
fehérje:5.2
szénhidrát:6.63
zsír:6.01
Tápérték 1 szelet kakaós bejgliben:
kcal:93.48
fehérje:5.31
szénhidrát:1.68
zsír:6.43
Tápérték 1 szelet vörös áfonyás mákos bejgliben:
kcal:119.06
fehérje:5.89 g
zsír: 7.65 g





