Én személy szerint nem rajongok a bejgliért, de lehet azért mert otthon mindig a klasszikus diós és mákos bejgli volt. A mákos sütit régen egyáltalán nem szerettem, de annyira a diósat se, kivéve a zserbót, az pedig szintén mindig volt, így egyértelmű melyiket választottam. Idén úgy készítem a karácsonyi sütiket, hogy Titeket is megkérdeztelek, hogy ki milyen receptet szeretne látni. A bejgli élen járt, így egyértelmű volt, hogy elkészítem. Most egy kicsit másféle töltelékkel készült, de lehet dióval és mákkal is tölteni. Bevallom, az első kísérletem nem lett tökéletes, így elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvem, és azt a receptet módosítottam. Jelentem tökéletes bejglit kaptam, ami szénhidrát csökkentett, és cukormentes! További karácsonyi receptjeimet IDE KATTINTVA nézhetitek meg!

Hozzávalók 2 nagy rúdhoz vagy 3 kisebb méretűhöz: ( 20 szeletre vágva)

Elkészítés:

Az 1 dl mandulatejet megmelegítjük az élesztőhöz, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát. Lisztezett felületen, vagy búzasikérrel megszórt deszkán gyúrjuk át. A búzasikér használata azért lehet hasznos, mert a teljes kiőrlésű liszteknek, zablisztnek, diétás liszteknek magasabb a rosttartalma, és alacsonyabb a sikér tartalma. Ha használunk egy kevés búzasikért jobban megkel a tészta, ezáltal egy puhább, foszlósabb tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük két órát. Ezután nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra és körülbelül 3-4 mm vastagra. A kiválasztott töltelékkel kenjük meg a tésztalap tetejét egyenletesen, úgy, hogy körbe 2-2 cm-re már ne kenjünk. Ezután mind a 4 oldalánál üresen hagyott tésztát kenjük le tojásfehérjével és hajtsuk be, nyomkodjuk le majd tekerjük fel a tésztát, úgy hogy a vége alul legyen. Helyezzük sütőpapíros tepsire, és kenjük le egy tojással. Hagyjuk pihenni 1 órát. Ezután kenjük le egy tojásfehérjével. Hústűvel vagy egy villával szurkáljuk meg koppanásig, hogy a gáz távozni tudjon sütés közben és ne repedjen meg. Előmelegített sütőben légkeverésen 160 fokon 25-30 percig süssük. Én egy rudat 20 szeletre vágtam. Természetesen ha mindkét töltelékkel el szeretnénk készíteni a receptet a tésztából dupla adagot kell készíteni, hogy két rudat kapjunk.

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

  • 250 g natúr gesztenyemassza ( cukor és édesítőszer nélküli)
  • 20 g eritrit (eritrit ITT)
  • 2 dl cukormentes mandulatej (mandulatej ITT)
  • rumaroma, ízlés szerint

A gesztenyés töltelékhez gesztenyét olvasszuk ki, és keverjük krémesre a többi hozzávalóval ízlés szerint.

Hozzávalók a kakaós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

A kakaós töltelékhez kakaóport, az eritritet, és a mandulatejet tegyük fel főni, és keverjük csomómentesre. Ha kész, vegyük le a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, és keverjük bele a kókuszolajat.

Hozzávalók a mákos vörös áfonyás töltelékhez (1 rúdhoz):

  • 100 g darált mák
  • 50 g por eritrit
  • 3 teáskanál por vaníliás eritrit
  • kevés reszelt citromhéj ( elhagyható)
  • 40 ml víz
  • 50 g vörös áfonya

A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a por eritritet, a vaníliás eritritet, a reszelt citromhéjat , hozzáadjuk a felforrósított vizet, végül a vörös áfonyát, és hagyjuk kihűlni. Teljesen hűljön ki, akkor lesz szárazabb a töltelék, ami fontos, hogy ne repedjen ki a tészta.

Hozzávalók a diós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

  • 100 g darált dió
  • 75 g eritrit
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • rum vagy rumaroma
  • 1 teáskanál vaníliás eritrit vagy vanília őrlemény
  • kevés őrölt fahéj
  • 30 ml cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
  • 1 evőkanál zabkorpa 

A diótöltelékhez a darált diót, a vaníliás eritritet és  az eritritet kávédarálóban összedaráljuk. Hozzáadjuk a felforrósított tejet. Hozzákeverjük a citromhéjat, a fahéjat, rum aromát majd a zabkorpát és hagyjuk kihűlni. Teljesen hagyjuk kihűlni, mert utána lesz megfelelő állagú. Ami fontos, mert ha nem  nagyon folyékony a töltelék szétreped a bejgli sütés közben.

Tápérték 1 szelet gesztenyés bejgliben:

kcal:108.51

fehérje:5.2

szénhidrát:6.63

zsír:6.01

Tápérték 1 szelet kakaós bejgliben:

kcal:93.48

fehérje:5.31

szénhidrát:1.68

zsír:6.43

Tápérték 1 szelet vörös áfonyás mákos bejgliben:

kcal:119.06

fehérje:5.89 g

szénhidrát:4.72 g

zsír: 7.65 g

img_8524

img_8525

img_8526

img_8527 img_9059

img_9060

Write a comment