Barion Pixel

Én személy szerint nem rajongok a bejgliért, de lehet azért mert otthon mindig a klasszikus diós és mákos bejgli volt. A mákos sütit régen egyáltalán nem szerettem, de annyira a diósat se, kivéve a zserbót, az pedig szintén mindig volt, így egyértelmű melyiket választottam. Idén úgy készítem a karácsonyi sütiket, hogy Titeket is megkérdeztelek, hogy ki milyen receptet szeretne látni. A bejgli élen járt, így egyértelmű volt, hogy elkészítem. Most egy kicsit másféle töltelékkel készült, de lehet dióval és mákkal is tölteni. Bevallom, az első kísérletem nem lett tökéletes, így elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvem, és azt a receptet módosítottam. Jelentem tökéletes bejglit kaptam, ami szénhidrát csökkentett, és cukormentes! 

Hozzávalók 2 nagy rúdhoz vagy 3 kisebb méretűhöz: ( 20 szeletre vágva)

  • 500 g Dia Wellness CH mínusz liszt
  • 160 g kókuszolaj
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 dl cukormentes mandulatej ( élesztőhöz)
  • 2 teáskanál eritrit ( élesztőhöz)
  • 120 ml cukormentes mandulatej ( tésztához)
  • 40 g eritrit
  • + 1 kis tojás a lekenéshez
  • +1 tojásfehérje a lekenéshez
  • + búzasikér vagy liszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

Az 1 dl mandulatejet megmelegítjük az élesztőhöz, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát. Lisztezett felületen, vagy búzasikérrel megszórt deszkán gyúrjuk át. A búzasikér használata azért lehet hasznos, mert a teljes kiőrlésű liszteknek, zablisztnek, diétás liszteknek magasabb a rosttartalma, és alacsonyabb a sikér tartalma. Ha használunk egy kevés búzasikért jobban megkel a tészta, ezáltal egy puhább, foszlósabb tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük két órát. Ezután nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra és körülbelül 3-4 mm vastagra. A kiválasztott töltelékkel kenjük meg a tésztalap tetejét egyenletesen, úgy, hogy körbe 2-2 cm-re már ne kenjünk. Ezután mind a 4 oldalánál üresen hagyott tésztát kenjük le tojásfehérjével és hajtsuk be, nyomkodjuk le majd tekerjük fel a tésztát, úgy hogy a vége alul legyen. Helyezzük sütőpapíros tepsire, és kenjük le egy tojással. Hagyjuk pihenni 1 órát. Ezután kenjük le egy tojásfehérjével. Hústűvel vagy egy villával szurkáljuk meg koppanásig, hogy a gáz távozni tudjon sütés közben és ne repedjen meg. Előmelegített sütőben légkeverésen 160 fokon 25-30 percig süssük. Én egy rudat 20 szeletre vágtam. Természetesen ha mindkét töltelékkel el szeretnénk készíteni a receptet a tésztából dupla adagot kell készíteni, hogy két rudat kapjunk.

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

  • 250 g natúr gesztenyemassza ( cukor és édesítőszer nélküli)
  • 20 g eritrit
  • 2 dl cukormentes mandulatej
  • rumaroma, ízlés szerint

A gesztenyés töltelékhez gesztenyét olvasszuk ki, és keverjük krémesre a többi hozzávalóval ízlés szerint.

Hozzávalók a kakaós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

  • 40 g zsírszegény holland kakaópor
  • 40 g eritrit
  • 100 ml cukormentes mandulatej
  • 10 g kókuszolaj

A kakaós töltelékhez kakaóport, az eritritet, és a mandulatejet tegyük fel főni, és keverjük csomómentesre. Ha kész, vegyük le a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, és keverjük bele a kókuszolajat.

Hozzávalók a mákos vörös áfonyás töltelékhez (1 rúdhoz):

  • 100 g darált mák
  • 50 g por eritrit
  • 3 teáskanál por vaníliás eritrit
  • kevés reszelt citromhéj ( elhagyható)
  • 40 ml víz
  • 50 g vörös áfonya

A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a por eritritet, a vaníliás eritritet, a reszelt citromhéjat , hozzáadjuk a felforrósított vizet, végül a vörös áfonyát, és hagyjuk kihűlni. Teljesen hűljön ki, akkor lesz szárazabb a töltelék, ami fontos, hogy ne repedjen ki a tészta.

Hozzávalók a diós töltelékhez: ( 1 rúdhoz)

  • 100 g darált dió
  • 75 g eritrit
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • rum vagy rumaroma
  • 1 teáskanál vaníliás eritrit vagy vanília őrlemény
  • kevés őrölt fahéj
  • 30 ml cukormentes mandulatej ( vagy más növényi tej)
  • 1 evőkanál zabkorpa

A diótöltelékhez a darált diót, a vaníliás eritritet és  az eritritet kávédarálóban összedaráljuk. Hozzáadjuk a felforrósított tejet. Hozzákeverjük a citromhéjat, a fahéjat, rum aromát majd a zabkorpát és hagyjuk kihűlni. Teljesen hagyjuk kihűlni, mert utána lesz megfelelő állagú. Ami fontos, mert ha nem  nagyon folyékony a töltelék szétreped a bejgli sütés közben.

Tápérték 1 szelet gesztenyés bejgliben:

kcal:108.51

fehérje:5.2

szénhidrát:6.63

zsír:6.01

Tápérték 1 szelet kakaós bejgliben:

kcal:93.48

fehérje:5.31

szénhidrát:1.68

zsír:6.43

Tápérték 1 szelet vörös áfonyás mákos bejgliben:

kcal:119.06

fehérje:5.89 g

szénhidrát:4.72 g

zsír: 7.65 g

img_8524

img_8525

img_8526

img_8527
img_9059

 

img_9060

Kövess a social media csatornákon!

Kellene egy kis segítség a helyes táplálkozáshoz?

Kattints a gomb ra, és nézd meg a letölthető e-bookokat, amelyek Neked is segítenek!

Rendszeres mozgás otthon, segítséggel?

Ha Te is elfoglalt vagy, vagy nem szereted a kondi termeket, otthonod kényelméből is kihasználhatod a személyi edzés hatékonyságát!

Húsgombócos teljes kiőrlésű spagetti

Teljes kiőrlésű spagetti halloweeni kiadásban. Egyébként bármelyik időszakban elkészíthető. Teljes kiőrlésű spagetti helyett hajdina vagy vöröslencse tésztát szoktam használni, de az pont elfogyott. Hozzávalók a mártáshoz: 1/2 fej vöröshagyma...

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó

Shakshuka, avagy közel-keleti lecsó. Vegetáriánus étel, amit nem vegaként is imádok és kellően tápláló. Glutén és laktózmentes, plusz alakbarát. Belinkeltem alulra az eredeti receptet, amihez képest nekem némileg módosultak...