A testépítők körében teljesen alapvető, és elterjedt az, hogyha elakarsz érni bármit is akkor sovány hús, párolt zöldség, és rizs a menü. Azonban véleményem szerint a rizsnél vannak jobb alternatívák is, vagy legalábbis változatossá lehet tenni, ha már unjuk a rizs köretet. Arról nem beszélve, hogy fogyókúrázók számára nem gondolom, hogy a rizs a legjobb megoldás, rengeteg köret alternatíva van, amelyek ízre hasonlóak, viszont a glikémiás indexe, szénhidrát tartalma alacsonyabb, illetve több vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaznak. 

 

BULGUR

bulgur-wheat-all-natural-e1440794181744
Az arab országokban nagy hagyománya van, illetve volt az előfőzött, napon megszárított tört búza elkészítésének. A bulgur valójában előfőzött törtbúza, mely gabonaféle gazdag rostokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban. Glikémiás indexe 50, míg pl. a sima rizsé 70-90 között van. Ez azt jelenti, hogy nem okoz vércukor ingadozást és a bevitt szénhidrát energiaforrásként használódik el, zsírraktározás helyett. A bulgur tehát tökéletes lehet, ha izomtömeget szeretnénk építeni a lehető legkevesebb zsírraktározás mellett. 100 g-ban 69 g szénhidrátot tartalmaz Vasat és B vitamint tartalmaz, ezért fontos eleme lehet a változatos, egészséges táplálkozásnak. Rost tartalma magas, így az anyagcserénk optimalizálásában és a belek egészségének megőrzésében is fontos szerepe van.Azonban nem gluténmentes és paleo diétába nem illeszthető be! A bulgurt köretként így készítem: A bulgurt kimérem, és lábasba öntöm,  kicsit megpirítom. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, sózom, borsozom, kakukkfűvel, rozmaringgal ízesítem. Amikor már forr, alacsony lángon fedő alatt 15 percig főzöm. Utána még letakarva hagyom, hogy teljesen megpuhuljon. Teszek bele egy babérlevelet is. Azonban a bulgurból kiváló desszert, vagy édes főétel is készíthető, például bulgurkoch, avagy rizsfelfújt újragondolva.

KÖLES

letöltés

 

Több ősi táplálkozási irányzat, így többek között a makrobiotika és az ayurveda is fogyasztja a kölest. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól.  Jótékonyan hat a gyomorra, a lép-hasnyálmirigyre, és erősíti a vesét is. Gátolja a szájban lévő baktériumok szaporodását, gombaölő – így kiválóan beilleszthető a candida diétába is. Mivel nem tartalmaz glutén, liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Az ideális testsúly elérésében nagy segítségünkre vannak a kölesben lévő vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet.. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert. Megakadályozza és megállítja az érelmeszesedést, és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, normalizálja ezzel a vérnyomást is. Cukorbetegség esetén a rostok a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik. A köles, amellett, hogy kiváló köret, desszertként, reggeliként is fel tudod használni, például köles puding készíthető belőle.

HAJDINA

gabonak_hajdina_448x301

Antioxidáns hatású flavonoid és rutin is megtalálható benne – utóbbi hatóanyagával erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, mivel részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. Értékes vitaminforrás, de igen magas az élelmi rost tartalma és kedvező élettani hatású biológiai anyagokkal is bír. Jellemző tápanyaga a szénhidrát – több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, élelmi rostokat húsz százalékban, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignin. Rosttartalma más gabonafélékhez viszonyítva kiemelkedően magas. A fokozott rostbevitel koleszterin-szintet csökkentő hatása már régóta ismert és bizonyított. Zsírtartalmán belül a telítetlen zsírsavak rendkívül magas, mintegy 77%-os arányt képviselnek. Glikémiás indexe 50-59%, magas élelmi rost-tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így vércukoremelő hatása kevésbé kifejezett, mint a búzalisztből készült fehér kenyérnek és péksüteményeknek (pl. zsemle). Ráadásul az élelmi rostok növelik a szervezet inzulin-érzékenységét is, így a hajdina fontos alkotórésze lehet a cukorbetegek diétájának is. .A hajdina magas diétás rosttartalmánál fogva jól beilleszthető a fogyókúrázók energiaszegény diétájába. A rostok ugyanis csökkentik a tápanyagok felszívódását, a gyomor ürülési sebességét és az éhségérzetet. A B-vitamin csoport csaknem minden tagja benne van. Jelentős E-, B2- és B1-vitaminforrás. A hajdina rendkívül magas kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátrium és viszonylag magas káliumtartalma is, így sikeresen építhető be a nátriumbevitel korlátozásával járó magas vérnyomásos diétába. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben bővelkedik

KUSZKUSZ

kuszkusz

A kuszkusz Észak-Afrikában nemzeti ételnek számít. A kuszkusz nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül, tápláló, hamar eltelít, és segíti az emésztést. Fehérjében gazdag, ezért vegetáriánusoknak, sportolóknak is kitűnő köret. Gazdag továbbá B vitaminokban és folsavban. Sok szelént tartalmaz, ami közérzet javító hatású. Rostban gazdag, jót tesz a szívnek, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Kálium tartalma a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkentheti. A kuszkuszt, én úgy készítem, hogy vizet forralunk, kicsit többet mint a kimért kuszkusz,  ráöntjük a kuszkuszra, majd hozzá keverjük a fűszereket. Én például sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, szárított petrezselyemmel szoktam fűszerezni. Letakarva pihentetjük 5-10 percig, és tálalhatjuk is.

QUINOA

quinoa

Dél-Amerikából származó gabonaféle, melyet az inkák aranyaként szoktak emlegetni. A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, így vegetáriánusoknak, sportolóknak kimondottan ajánlatos a fogyasztása. Található benne C-, E-, és B- vitamin, valamint az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta karotin. A magas B2 vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a migrénes fejfájások gyakoriságát. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium. Gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Élelmi rostokban gazdag, valamint alacsony a glikémiás indexe, így fogyókúrázóknak kiváló köret.

BARNA RIZS

barnarizs

A barnarizs a fehér rizstől a tápanyagtartalomban különbözik. A fehér rizs több feldolgozási folyamaton megy keresztül, így értékes vitaminok, ásványi anyagok vesznek el belőle. A barna rizs gazdag esszenciális zsírsavakban. A barma rizsnek magas az E-, B1– B2-, B3-, B6-vitamin, folsav, kálium, magnézium és vas tartalma. A barna rizsnek magas a rosttartalma, így a szénhidrát felszívódását lassítják. Segíti a szénhidrát- anyagcserét, idegerősítő, jótékony hatású depresszió esetén, és magas vérnyomás ellen. Barna rizsből mostanában a főzőzacskós változatot szoktam venni, gyorsan, kényelemesen elkészíthető, a rajta található leírás szerint.

BASMATI RIZS


bio_basmati_rizs_500g_kozelitett-1

A rizsek közül ennek a legalacsonyabb a glikémiás indexe, 58. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma más rizs fajtákhoz képest lassabban szívódik fel, így diétában kiváló választás. A basmati rizs gazdag B vitaminokban. Háromszor több rostot tartalmaz mint a fehér rizs.

AMARÁNT

amaránt

Az amaránt nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és esszenciális aminosavakat. Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium, cinkforrás. Gluténmentes, így arra érzékenyek is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, így kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését. Megtalálható benne B, C, E vitamin.

 

MEGNEVEZÉS

GI

KCAL/100G

CH /100 G

VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG

GLUTÉNÉRZÉKENYEK FOGYASZTHATJÁK?

BULGUR

50

325

69 g

vas, B vitamin

nem

KÖLES

70

362

70,6 g

Mg, foszfor, mangán, vas, B vitamin

igen

HAJDINA

50

343

71,5 g

E, B1, B2, Ca, Mg, vas , réz, cink

igen

QUIONA

40

374

69 g

C, E, B vitamin, béta karotin, magnézium, vas, foszfor cink, kalcium

igen

BARNARIZS

62

362

76 g

B3, B6, B2, E, B1 vitamin, kálium, magnézium, vas, folsav

igen

BASMATI RIZS

58

354

82,6

B vitamin

igen

KUSZKUSZ

60

349

71 g

B vitamin, folsav, szelén

nem

AMARÁNT

35

371

66 g

B, C, E vitamin, vas, kalcium, magnézium, cink

igen

Forrás: http://paleo.dieta-abc.hu/hogyan-legyel-paleo/tapanyagtablazat/

Write a comment