Először bejglit akartam készíteni, aztán úgy gondoltam miért ne lehetne kígyórétes belőle, annak ellenére, hogy ez bejgli lisztkeverék. Nos, jelentem, lehet belőle kígyórétes is. Isteni finom lett, főleg, hogy imádom az almás süteményeket.
A mostani recept azonban paleo, szénhidrát csökkentett glutén, cukormentes étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 1 csomag (185 g) Éléskamra Ünnepi bejgli lisztkeverék
- 4 db szobahőmérsékletű M-es tojás (220 g)
- 40 ml víz
- 30 ml citromlé
- 60 g eritrit
- 60 g lágy kókuszzsír
- bambuszrostliszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez (2 rúdhoz):
- 4 darab alma
- eritrit ízlés szeint
- vaníliás eritrit ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- 1 teáskanál útifűmaghéjliszt ( ha szükséges)
Hozzávalók a tetejére:
- tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A 4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb.220 g) adj 40 ml vizet, 30 ml citromlevet, 60 g eritritet és 60 g lágy kókuszzsírt. Majd keverd el a liszttel és pihentesd 20 percet hűtőben.
Addig készítsd el a tölteléket. Az almát pucold meg ( én most nem tettem) és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Ízesítsd eritrittel, vaníliás eritrittel és fahéjjal ízlés szerint. Mielőtt felhasználod a tölteléket alaposan nyomkodd ki. Ha szükséges tegyél hozzá egy teáskanál útifűmaghéjlisztet, ami felszívja a nedvességet.
Gyors mozdulatokkal gyúrd át a tésztát bambuszrostliszttel megszórt felületen. Oszd ketté a tésztát, ezután szilikonos lapon sodrófával nyújtsd kb. 3-5 mm vastagságú téglalapra. Egyenként nyújtsd ki a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban oszd 3 részre, és a két szélső részt késsel 2 cm-ként vagdald be. A simán maradt közepén egyenletesen oszlasd a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, hajtogasd egymásra. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket. Kend le tojással és szurkáld meg egy villával vagy hústűvel. Átlagos sütési idő 180 fokon előmelegített sütőben 30-35 perc.
Tápérték 14-14 szelet esetén 1 szeletben:
fehérje: 1.5 g
szénhidrát: 6.81 g




