Sokféle fánkot próbáltam már, ami paleo vagy gluténmentes, tojásmentes stb. Most messze ez a legjobb, amit eddig próbáltam. Házi cukormentes baracklekvárral tálaltam.
Hozzávalók: (nekem ebből 14 darab lett)
- 160 g növényi tej ( én cukormentes zabtejet használtam)
- 20 g friss élesztő
- 20 g eritrit
- 240 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
- 30 g kókuszmargarin
- csipet só
- 2 db L-es tojás sárgája
Hozzávalók a tetejére:
- porrá őrölt eritrit
- házi cukormentes baracklekvár
Hozzávalók a sütéshez:
- kókuszolaj
Elkészítés:
A meleg zabtejhez adjuk az édesítőt, belemorzsoltjuk a friss élesztőt, alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sót, puha kókusz margarint és a tojások sárgáját majd hozzáöntjük az élesztős keveréket és kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen 15 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát pici liszttel megszórt felületre borítjuk, átgyúrjuk és nagyobb kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.
Ezt addig folytatjuk míg el nem fogy a tészta, tehát szaggatás után újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk stb.. Végül 14 db fánkunk lesz amit további 10 percig a konyhapulton kelesztünk. A közepét egy teáskanállal benyomjuk, hogy legyen egy mélyedés.
Közben serpenyőben olajat forrósítunk és a fánk mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Én mindig a mélyedéses oldalával lefele kezdem el sütni.