Sokféle fánkot próbáltam már, ami paleo vagy gluténmentes, tojásmentes stb. Most messze ez a legjobb, amit eddig próbáltam. Házi cukormentes baracklekvárral tálaltam. 

Eredeti recept ITT.

Hozzávalók: (nekem ebből 14 darab lett)

  • 160 g növényi tej ( én cukormentes zabtejet használtam)
  • 20 g friss élesztő
  • 20 g eritrit
  • 240 g Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék
  • 30 g kókuszmargarin
  • csipet só
  • 2 db L-es tojás sárgája

Hozzávalók a tetejére:

  • porrá őrölt eritrit
  • házi cukormentes baracklekvár

Hozzávalók a sütéshez:

  • kókuszolaj

Elkészítés:

A meleg zabtejhez adjuk az édesítőt, belemorzsoltjuk a friss élesztőt, alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sót, puha kókusz margarint és a tojások sárgáját majd hozzáöntjük az élesztős keveréket és kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen 15 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát pici liszttel megszórt felületre borítjuk, átgyúrjuk és nagyobb kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk.

Ezt addig folytatjuk míg el nem fogy a tészta, tehát szaggatás után újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk stb.. Végül 14 db fánkunk lesz amit további 10 percig a konyhapulton kelesztünk. A közepét egy teáskanállal benyomjuk, hogy legyen egy mélyedés.

Közben serpenyőben olajat forrósítunk és a fánk mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Én mindig a mélyedéses oldalával lefele kezdem el sütni.