Imádom a diós, imádom a lekváros süteményeket. Igazi, örök klasszikus sütemény, ami így elkészítve egy kicsit alakbarát verzió, a hagyományoshoz képest. A recept sajnos még kezdő koromban került fel, így nem tudom, hogy ebből hány darab lesz. Ha legközelebb elkészítem, akkor módosítok rajta! Addig is készítsétek el, mert nálam a zserbóval vetekszik ez a sütemény.
Hozzávalók a tésztához:( 20 darabhoz)
– 200 g Dia- wellness liszt
– fél csomag sütőpor (6 g)
– 2 evőkanál por eritrit
– 2 tojássárgája
– 100 g kókuszzsír
– pár csepp citrom leve
– kevés vanília aroma, vagy vanília kikapart magja (elhagyható)
– kókuszolaj (a forma kikenéséhez)
– Dia Wellness liszt (a forma kikenéséhez és a nyújtáshoz)
Hozzávalók a töltelékez:
– 2 tojásfehérje
– 80- 100 g porrá őrölt eritrit
– 120 g darált dió
– fél citrom reszelt héja és pár csepp leve
– házi cukormentes baracklekvár ( ez alapján készítettem)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük csomómentesre, majd tésztát gyúrunk belőle. Fontos, hogy a kókuszzsír ne legyen teljesen híg, hanem olyan állagú, hogy a liszttel el tudjátok morzsolni. Ha nagyon morzsálódik a tészta, tegyünk hozzá pár evőkanál hideg vizet. Lisztezett felületen kb 5 mm vastagra kinyújtom.Pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és belenyomkodom a kókuszzsírral kikent, majd kilisztezett kosárka formába. Fontos, hogy alaposan ki legyen lisztezve a forma mindenhol, különben bele fog ragadni a formába. Mindegyikbe teszek fél teáskanál sárgabaracklekvárt. A tojásfehérjét felverem kemény habbá a pár csepp citromlével. A diót az eritrittel porrá őrlöm, és óvatos mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön, a tojásfehérjéhez keverem. A diós tölteléket ráhalmozom a lekvárra a kosárkákban, és tepsire teszem őket. Előmelegített sütőben 175 fokon kb 20 percig sütöm. Ha kihűlt kiveszem a formákból.
Tápérték 100 g-ban:
kcal:353.96
fehérje:11.78 g
szénhidrát:31.58 g
zsír:26.4 g