Még mindig a sütőtök püré készletemet pusztítom mielőtt ki kellene dobni. Így pogácsa lett belőle, igen jól olvasod POGÁCSA! Legalábbis akinek mondtam mindenki vissza kérdezett, hogy micsoda?? Pogácsa? sütőtökből?? IGEN! Amióta nyitottabb vagyok olyan alapanyagokra, amelyeket előtte nem voltam hajlandó megkóstolni, egy egész gasztronómiai világ nyílt ki előttem. Ide tartozik a sütőtök is. Merjünk új párosításokat kialakítani, szerintem ez az lett, és nagyon finom is, arról nem beszélve, hogy paleo, gluténmentes, és extra diétás, így mindenki bátran fogyaszthatja! És ha valaki most azt gondolja, ha már ennyire “mentes” biztos ehetetlen, akkor csak annyit, hogy puding próbája az evés! 😉

Az ötlet egyébként Szafi édesburgonyás pogácsáiból jött.

Hozzávalók 22 darab pogácsához:

  • 90 g Szafi Fitt CH csökkentő liszt
  • 20 g Szafi Fitt bambuszrostliszt
  • 3 g szódabikarbóna
  • 6 g himalája só
  • 1 tojás
  • 60 g tojásfehérjelé
  • 30 ml kókusztej
  • 10 g kókuszolaj
  • 150 g sütőtökpüré
  • a tetejére nigella mag ( ez elhagyható vagy ízlés szerint mehet rá sajt, vagy más mag)

Elkészítés: 

A sütőtökpüré elkészítése: A sütőtököt felszeleteljük, és kimagozzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütjük. Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk és aprítógépbe tesszük. Pürét készítünk belőle.

Külön edényben keverjük össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe, adjuk hozzá a sütőtökpürét és gyúrjuk össze. 5 percig pihentessük. Ezután bambuszrostlisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és nyújtsuk 8 mm vastagra. Én kör alakú szaggatóval pogácsákat készítettem belőle.Kenjük le vízzel és szórjuk meg nigella maggal. A lekenéshez használhatunk tojást is, vagy tojásfehérjét, de én most csak vízzel kentem le, így a tápérték ehhez van számolva. Előmelegített,200 fokos sütőben,alsó-felső programon 20,majd 180 fokon további 20 percig süssük. Ebből a mennyiségből nekem 22 darab pogácsám lett.

Tápérték 1 darabban:

kcal: 13.58

fehérje: 0.65 g

szénhidrát:1.15 g

zsír:0.76 g

img_7574

img_7576

 

img_7577

img_7575

Write a comment