Nálunk nincs karácsony zserbó nélkül, amióta az eszemet tudom. Mindenki más féle süteményt szeret a családban, de a zserbó közös! Most, az ünnepek közeledtével készítettem is egy jó nagy adagot, szénhidrát csökkentetten, cukormentesen, saját készítésű cukormentes lekvárral. Aki pedig paleo diétát követ, vagy gluténérzékeny annak ajánlanám a tavaly készítettet paleo zserbó receptem, KATTINTSATOK IDE!

Hozzávalók:

  • 350 g Dia Wellness CH mínusz liszt ( más DW liszttel helyettesíthető)
  • 1 tojás
  • 60 g eritrit
  • 100 g kókuszolaj
  • 50 ml cukormentes mandulatej ( más növényi tejjel is helyettesíthető)
  • 1 dl cukormentes mandulatej ( élesztőhöz)
  • fél csomag szárított élesztő ( élesztőhöz)
  • 1 teáskanál eritrit
  • csipet só
  • csipet sütőpor
  • DW Liszt vagy búzasikér a nyújtáshoz

Hozzávalók a töltelékhez:

* Tipp: tehetünk bele több tölteléket is, akkor mutatósabb lesz a sütemény, de változik a tápértéke.

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 30 g eritrit 
  • 15 g zsírszegény holland kakaópor 
  • 10 g kókuszolaj 
  • 0,5 dl kókusztej 

Hozzávalók:

Az 1 dl mandulatejet megmelegítjük az élesztőhöz, annyira, hogy ne legyen forró, de a langyosnál melegebb legyen. Beletesszük az 1 tk. eritritet, és a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. Ez kb. 15 perc. Persze nem azt a hatást kell várni, mint a tehéntej cukor verziónál, de apró buborékozások megjelenik a tetején, ha ügyesek vagyunk. Amíg az élesztő felfut, egy tálba keverjük el a tészta többi hozzávalóját, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszunk lágy tésztát és gyúrjuk át lisztezett vagy búzasikérrel megszórt felületen. A búzasikér azért lehet jó mert ezeknek a liszteknek illetve a zablisztnek, teljes kiőrlésű liszteknek magasabb a rosttartalma és alacsonyabb a sikér tartalma. Búzasikért használva jobb szerkezetű, lágyabb tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen kelesszük két órát. A tésztát gyúrjuk át lisztezett vagy búzasikérrel megszórt felületen és osszuk el 3 egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki az első tészta lapot, 30* 20 cm-es téglalap alakúra. 

* Tipp: legközelebb én kisebbre nyújtanám a tésztát ( 25*15 cm), hogy a végeredmény egy magasabb zserbó legyen. Így kisebb adag lesz, de mutatósabb lesz a sütemény.

A töltelékhez a diót először diódarálóval ledaráltam, majd az eritrittel együtt kávédarálóban simára daráltam. Az első tésztalapot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tésztalapot kenjük meg a lekvár felével, egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Ezután szórjuk meg az eritrites darált dió felével, úgy, hogy mindenhova jusson. Ezután a második tészta adagot is nyújtsuk ki 30*20 cm-es téglalapra, és helyezzük a tetejére. A tésztalapot kenjük meg a maradék cukormentes lekvárunkkal, és szórjuk meg a maradék dióval egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Erre helyezzük az utolsó tésztalapot, úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. Pihentessük a tésztát, 30 percet, majd a tetejét egy villával szurkáljuk meg. Előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 percig sütöttem, amíg a teteje szépen meg nem barnul.

A csokimázhoz egy lábasba kimértem az eritritet, a kakaóport, és a kókusztejet, majd összefőztem. Ezután levettem a tűzről belekevertem a kókuszolajat. Kicsit hagytam hűlni, és néha megkevertem. Amikor a zserbó teljesen kihűlt a csokimázzal egyenletesen bevontam a tetejét.

Amikor a csokimáz teljesen megkötött a tetején, hosszúkás szeletekre vágtam. Körülbelül 40-45 szelet lesz belőle.

Tápérték 100 grammban:

  kcal: 268.83
  fehérje: 13.4 g
  szénhidrát: 7.35 g
  zsír: 18.89 g

Tápérték 1 szeletben ( de ez függ, hogy mekkora szeletekre vágjuk)

kcal: 64.52

fehérje: 3.22 g

szénhidrát: 1.76 g

zsír: 4.53 g

img_8941

img_8944

img_8943

img_8942

 

Write a comment