Karácsonykor tele volt az asztal az édesebbnél édes süteményekkel, de szilveszterkor előtérbe kerülnek a sós finomságok. Hoztam egy szénhidrát csökkentett verziót, ami akár vendégségbe, akár reggelire tökéletes lehet valamilyen sós krémmel. Kenyér kence recepteket ITT találsz. További pogácsa recepteket pedig ITT találsz.
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 250 g Dia Wellness sütőliszt
- 10 g búzasikér
- 1 púpos evőkanál himalájai só
- 35 g kókuszolaj
- 70 g zsírszegény natúr joghurt
- 1 tojás
- fél csomag szárított élesztő
- 1 dl zsírszegény tej ( vagy bármilyen növényi tej) (élesztőhöz)
- 1 teáskanál eritrit (élesztőhöz)
- 30 ml zsírszegény tej ( vagy növényi tej) ( csak szükség esetén, ha nagyon száraz a tészta)
- Dia Wellness liszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 g kókuszolaj
- 50 g light trappista sajt
Hozzávalók a tetejére:
- 50 g light trappista sajt
- nigella mag
- szezámmag
Elkészítés:
A zsírszegény tejet vagy a növényi tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az eritritet, majd az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Nyilván nem fog a hagyományoshoz hasonlóan felfutni, de apró buborékok megjelenhetnek. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, beleöntjük az élesztőt, és letakarva pihentetjük legalább egy órát. A tésztát átgyúrjuk lisztezett vagy búzasikéren megszórt felületen, majd négy részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk egy centiméteres kör alakú lappá. Az egyiket megkenjük kókuszolajjal egy szilikonos ecset segítségével , majd megszórjuk a reszelt sajt felével. Ráhelyezzük a másik lapot, majd kicsit nyújtunk még rajta. Nyolc darab egyforma cikkre vágjuk, és a hosszabbik oldalánál fogva mindegyiket feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik két lappal. Így összesen 16 darab kiflink lesz. Mindegyiket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük a tetejét tojással, majd megszórjuk sajttal, nigella maggal és szezámmaggal. Természetesen ízlés szerint bármilyen maggal megszórhatjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-35 percig sütjük.
Tápérték 1 darabban:
kcal: 102.52
fehérje: 6.29 g
szénhidrát: 9.1 g
zsír: 4.26 g