Az egyik kedven ételem volt gyerekkoromban a stíriai metélt. Illetve még most is. Pár hónapja otthon voltam, és pont ez volt az ebéd. Megpróbáltam megállni, hogy nem eszek belőle, de aztán elengedtem a dolgot. Egyik nap viszont elhatároztam, hogy elkészítem a saját étkezési szokásaimnak megfelelően.

Hozzávalók a tésztához:(3 adaghoz)

  • 250 g zsírszegény tehéntúró
  • 0,5 darab tojás
  • 100 g Dia Wellness CH mínusz liszt (vagy másfajta DW liszt, pl. sütőliszt)
  • 1 teáskanál zsírszegény natúr joghurt
  • csipet só
Hozzávalók az „öntethez”:
  • 2 tojás
  • 2 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 evőkanál vaníliás eritrit
  • ½ citrom reszelt héja
  • 60 g mazsola
  • csipet só

Hozzávalók a kikenéshez:

  • kevés kókuszolaj
  • zabkorpa ( vagy DW Liszt)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd lisztezett felületen átgyúrtam, és fél cm vastagra nyújtottam. Derelye vágóval körülbelül 1 cm széles és 5-6 cm hosszú csíkokra vágtam. Egy lábasba vizet forraltam egy csipet sóval. A gyöngyöző vízbe bele raktam a tésztát. A hőfokot lejjebb vettem, hogy a víz csak gyöngyözzön, de ne forrjon. 4-5 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük és félre tesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a natúr joghurttal, az eritrittel és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Belekeverjük a mazsolát. A tojásfeherjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a tojásos masszához forgatjuk. Végül hozzákeverjük a lecsöpögtetett, megfőtt tésztát. Egy hőálló edényt egy ecset segítségével vékonyan kikenünk kókuszolajjal, és megszórjuk zabkorpával vagy a maradék liszttel, úgy, hogy az oldalát is érje. Beleöntjük az egész masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. 

Tápérték egy adagban:

kcal: 312

fehérje: 30 g

szénhidrát: 22 g

zsír: 9 g

Write a comment