Évek óta nem veszek lekvárt, mert házilag készítjük. A receptet Anyukámtól kaptam, mert nálunk ő a lekvár felelős. Viszont én készítem neki hozzá a házi kenyeret és péksüteményt. Ez valóban gyümölcsöt tartalmaz, az íze pedig messze felülmúlja a bolti társait.

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók :  (5 db kis üveghez)

  • 8 db közepes birsalma (meghámozva, felkockázva ez kb. 1500 gramm lesz)
  • fél citrom leve
  • 320 g eritrit
  • evőkanál citromsav
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 8 db  szegfűszeg

Elkészítés: 

Az almákat megmosom, meghámozom, magházát kivágom és 8 darabra vágom, majd citromsavas vízbe teszem.

A citromsav meggátolja, hogy a hámozott darabok megbarnuljanak.

Egy lábasban  fél liter vízben 8-10 percig főzöm a fahéjat és a szegfűszeget. Ha kész, leszűröm és hozzáadom a fél citrom levét. A birsalmáról leöntöm a citromsavas vizet, és a fűszeres lében 20-30 perc alatt megfőzöm  a birsalmát. Nem baj, ha a fél liter főzőlé nem lepi el a gyümölcsöt, mert gyorsan levet enged. Fedővel betakarom, időnként megkeverem.

Akkor van kész, ha már olyan puha, hogy turmixolni tudom. A levével együtt turmixolom és visszateszem még 10 percre főni. Ilyenkor már folyamatosan keverni kell, mert gyorsan leég.  A birsalma pektin tartalma magas, ezért könnyen besűrűsödik, hozzáadott pektinre nincs szükség.  

Forrón üvegekbe rakom, az üveg tetejére teszek egy enyhén megnedvesített celofánt és a kupakkal jól lezárom. Fejtetőre állítom az üveget és 24 órára száraz dunsztba teszem. Ez nálam azt jelenti, hogy több rétegben takarókkal alaposan bebugyolálom, hogy csak nagyon lassan hűljön ki. A felbontott üveget hűtőszekrényben ajánlott tárolni, már ha van olyan szerencséje a lekvárnak, hogy azonnal föl nem faljuk az egészet.

 

Személyre szabott étrend és táplálkozás tanácsadás

 
 

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

 

Write a comment