Kivételesen teljes mértékben követtem Szafi oldalán meglévő receptet. IDE kattintva megtalálható.

Ajándékba készítettem, így nem lett felvágva, de azt mondták nagyon finom volt. 🙂

 

Ha további tippeket szeretnél, és személyre szabott életmód tanácsadást, étrendet, hogy biztos elérd a célod, látogass el az oldalamra, ahol megtalálod a személyre szabott étrend csomagokat! KATTINTS IDE!

Hozzávalók a tésztához (1 rúd)

  • 125 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
  • 20 g Szafi Reform por eritrit ( nagyon fontos, hogy por állagú legyen)
  • 0,5 g Szafi Reform himalaya só
  • 10 g almaecet (vagy frissen facsart citromlé)
  • 140 g szoba hőmérsékletű víz
  • narancslé a lekenéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez ( 1 rúd)

  • 65 g víz
  • 65 g Szafi Reform kristályos eritrit
  • 87 g darált mák
  • 5 g Szafi Reform útifűmaghéj
  • 35 g mazsola (vagy más aszalvány) – ki is hagyható, de úgy 5 perccel tovább kell sütni!
  • 10 g bio reszelt citromhéj

Hozzávalók a diós töltelékhez: (1 rúd)

  • 35 g víz
  • 65 g Szafi Reform kristályos eritrit
  • 87 g darált dió
  • 7 g Szafi Reform útifűmaghéj
  • 35 g mazsola (vagy más aszalvány)  ki is hagyható, de úgy 5 perccel tovább kell sütni!
  • 10 g reszelt bio citromhéj

Elkészítés:

Elsőként készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a mákot vagy darált diót, citromhéjat, mazsolát és útifűmaghéjat. Forraljuk fel a vizet az édesítővel. (ahogy felforrt rögtön zárjuk el, hogy ne párologjon el a víz!) Majd öntsük rá az összekevert száraz összetevőkre a forró folyadékot és alaposan kavarjuk össze. Tegyük hideg helyre, hogy teljesen kihűljön, még langyosan se használjuk, mert ellágyítja a tésztát és el fog szakadni.

Állítsuk össze a tésztát. Mérjük ki egy edénybe a folyékony összetevőket, majd adjuk hozzá a sót/édesítőt keverjük jól el, végül a liszttel együtt gyúrjuk jól össze (először nagyon lágy lesz a tészta, de kb. 2 perc alatt gyúrhatóvá válik, nem kell hozzáadni plusz lisztet!). Összeállítás után 5 percig pihentessük a tésztát. Majd nyújtsunk belőle 24×20 cm-es lapot. Töltsük meg a választott töltelékkel, morzsoljuk rá úgy hogy a széleitől 1,5 cm szabad helyet hagyjunk ki, a felső végétől pedig 3,5 cm-t. Miután rásimítottuk a tölteléket, hajtsuk be a (rövidebb) oldalsó széleket. Végül amennyire csak lehet szorosan tekerjük fel a hosszanti oldaláról, majd fektessük olajjal lekent zsírpapírra. Az olajozás avégett fontos, hogy ne ragadjon rá a narancslével lekent tészta! Kenjük le narancslével, majd szívószállal szúrjuk meg a tetejét 7 helyen. Előmelegített 180 fokos sütőben 45 percig süssük. Fél óra leteltével újra kenjük le narancslével, és úgy süssük az utolsó 15 percet. (Mazsola nélküli verziókat 5 perccel tovább kell sütni!) A tészta még puha mikor kivesszük de, ahogy hűl ki, úgy fog keményedni. Nem lesz nyers! Rácson hagyjuk langyosra hűlni!

Mákos bejgli tápértékei 100 grammonként:

  • Energia: 202 kcal
  • Fehérje: 6,4 g
  • Zsír: 7,6 g
  • Szénhidrát: 25,2 g

Diós bejgli tápértékei 100 grammonként:

  • Energia: 221 kcal
  • Fehérje: 6 g
  • Zsír: 10,8 g
  • Szénhidrát: 22,9 g

Csatlakozz a Fittdiéta facebook csoporthoz:

Write a comment