Újévkor tartva magunkat a hagyományokhoz malacsültet készítettünk, lencse salátával és édesburgonya pürével. Nem kimondottan diétás menü, de módjával egy életmódváltó étrendjébe is beilleszthető, hiszen újév első napján diéta ide vagy oda nem eszünk szárnyast!

Hozzávalók a malacsülthöz ( 4 adag):

  • 880 g bőrös sovány malachús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 darab paradicsom
  • majoranna
  • himalájai só
  • rozmaring
  • 60 ml sör ( gluténérzékenyeknek gluténmentes sör)

Hozzávalók a lencsesalátához (4 adag):

  • 170 g barna lencse
  • babérlevél
  • 2 darab sertés virsli ( Csökkentett zsírtartalom- Aldi) ( paleo diéta esetén paleo virsli)
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál tejföl ( paleo diéta esetén totu krém)
  • 100 ml zsírszegény natúr joghurt (paleo diéta esetén totu krém)
  • paleolit mustár
  • light majonéz (paleo diéta esetén hagyjuk el)
  • himalájai só

Hozzávalók az édesburgonya püréhez (4 adag):

  • 700 g édesburgonya
  • 50 ml rizstejszín ( paleo diéta esetén cocomas vagy mandula tejszín)
  • himalájai só
  • fokhagymapor
  • szerecsendió
  • színes bors (elhagyható)

Malacsült elkészítése:

A malacot a bőrös oldalánál egy éles késsel beirdaljuk. A másik oldalát fűszerezzük a sóval, majoránnával, rozmaringgal, színes borssal. Egy hőálló tálba tesszük a húst, köré pakoljuk a megpucolt, karikákra vágott vöröshagymát, és a negyedekre vágott paradicsomot. ( legközelebb biztos, hogy teszek még alá zöldségeket, akár gyökérzöldségeket is.) Öntünk alá körülbelül 1 dl vizet, és alufóliával letakarva előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 2 órát. Közben időnként meglocsoljuk az alatta levő vízzel, és a kisült zsírral. Majd átkapcsoltam a sütőt grill fokozatra, 200 fokra, levettem a fóliát és további 20 percig sütöttem. Az utolsó egy órában időnként meglocsoljuk a sörrel.

A lencsesaláta elkészítése:

A lencsét átmossuk, átválogatjuk a szemeket majd beáztatjuk 2-3 órára. Kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni, és teszünk mellé pár darab babérlevelet. Nekem körülbelül 20 perc alatt puhára főtt, de ez függ attól is, hogy milyen régi a lencse. Ha megfőtt, letakarva pihentetjük a lencsét amíg kihűl, majd kiszedjük belőle a babérlevelet, a maradék vizet pedig leöntjük egy tálba a lencséről. A főzővizet ne öntsük ki, mert még felhasználjuk az öntethez. A virslit  megfőzzük, majd a tojásokat is keményre főzzük sós vízben. A lencse főzőlevéből kiveszünk egy merőkanálnyit és belekeverjük a natúr joghurtot és tejfölt, majd ízesítjük a mustárral  a majonézzel és a himalájai sóval. Elkeverjük az öntetet a lencsével. A virslit felkockázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk. A tojásokat megpucoljuk, és kockákra vágjuk. A tojást és a virslit is a salátához keverjük.

Édesburgonya elkészítése:

A püréhez a krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. Sós vízben feltesszük főni, és közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük. Krumpli nyomóval pürésítjük. Pár evőkanállal hozzá adunk a krumpli főzővizéből, és hozzáadjuk a rizstejszínt. Krémesre keverjük, és fűszerezzük a sóval, fokhagymaporral és a szerecsendióval.

Tápérték a lencsesalátában ( 1 adagban)

 kcal: 299.04

fehérje: 19.66 g

szénhidrát: 25,83 g

zsír: 10.75 g

Tápérték az édesburgonya pürében ( 1 adagban)

kcal: 172.22

fehérje: 2.83 g

szénhidrát: 38.07 g

zsír:  1.05 g